• 0

Agrosolar u Kuli obezbediće više stotina novih radnih mesta za lokalno stanovništvo

Energetske kompanije iz Italije rade na projektima vetroelektrana i solarnih panela u Vojvodini

  • 0
Solarni paneli, solar panels Foto: Tanjug/AP

Saradnja Srbije i Italije u energetskom sektoru najviše je razvijena u oblasti obnovljivih izvora energije, rečeno je danas na sastanku ministarke rudarstva i energetike Dubravke Đedović sa ambasadorom Italije u Beogradu Lukom Gorijem.

Energetske kompanije iz Italije rade na projektima vetroelektrana i solarnih panela u Vojvodini, gde je u toku i izgradnja Agrosolara u Kuli koji će biti najveći u Evropi, sa planiranim kapacitetom od 660 MW, saopštilo je minitarstvo. Projekat podrazumeva i otvaranje više stotina novih radnih mesta za lokalno stanovništvo.

- Izuzev izuzetne saradnje koje imamo u oblasti zelene energije, kapitalni projekat koji Srbija radi, a usko je povezan s Italijom je Transbalkanski koridor, u okviru kojeg ćemo se kroz izgradnju, rekonstrukciju i dogradnju naše prenosne mreže nakon realizacije pojekta i zadovoljavanja svih regulatornih uslova povezati sa podvodnim kablom iz Italije, preko Crne Gore. Rekonstrukciju prenosne mreže realizujemo uz značajnu podršku partnera iz EU - poručila je ministarka Dubravka Đedović.

Ona je navela da Ministarstvo rudarstva i energetike aktivno radi na izmenama regulative iz oblasti obnovljivih izvora energije koje će omogućiti prve aukcije za vetroelektrane u prvom kvartalu tekuće godine, s obzirom na izraženu zainteresovanost mnogih italijanskih kompanija za saradnju sa Srbijom u ovoj oblasti.

Ambasador Gori informisao je ministarku Đedović o planiranim aktivnostima u saradnji Srbije i Italije u narednom periodu i naveo kao jedan od glavnih ciljeva uspostavljanje još snažnije ekonomske saradnje dve zemlje, s obzirom da je Italija, uz Nemačku, tradicionalno najvažniji ekonomski partner Srbije od zemalja članica EU.

U intervjuu Telegraf Biznisa sa ministarkom rudarstva i energetike Dubravkom Đedović možete pročitati kakva nas godina čeka, koliko ćemo plaćati struju i kako da štedimo?

Video: Male solarne elektrane niču na krovovima u Srbiji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>