• 0

"Tata je išao za mnom i gasio svetlo": Da li ova navika zaista pravi razliku na našem računu za struju?

Kada pitate Amerikanca kako štedi energiju, "gašenje svetla" je na vrhu liste, iako u realnosti ne spada čak ni u prvih 10

  • 0
Struja sijalica štednja struje Foto: Shutterstock

Svi smo manje, više odrasli uz rečenicu "ugasi svetlo za sobom, štedi struju!". Da nije karakteristično samo za naše područje, govori i tekst američkog novinara, koji razbija mit: Da li zaista ta jedna sijalica toliko struje troši?

"Dok sam bio dete, moj tata je išao iza mene, gaseći svetla koje sam ostavio za sobom. Govorio mi je 'trošiš stuju', dok sam pokušavao da pobegnem u svoju sobu. Bio je u pravu naravno", započinje svoju priču Amerikanac, identičnu svakoj balkanskoj porodici.

- Tokom 1980-ih, 5 do 10 odsto na računu za struju odlazilo je na upaljena svetla. Tako da kada je moj sin rođen prošlog juna, tata se našalio da čeka dan kada će njegov unuk raditi isto što i ja, kao neka vrsta 'osvete' - dodaje.

Kako dalje piše, kada pitate Amerikanca kako štedi energiju, "gašenje svetla" je na vrhu liste, iako u realnosti ne spada čak ni u prvih 10.

"Vreme je da 'ažuriramo' naša razmišljanja", započinje novinar Washington Post-a.

Koristite tu mašinu za sudove

Šta ako imate samo par sudova da operete? Možda ćete pomisliti da za njih zaista nema potrebe da se uključuje sudo-mašina, ali to nije ono što i istraživanja pokazuju.

To znači da puštanje mašine za pranje sudova za samo dve osobe štedi vodu u poređenju sa pranjem sudova u sudoperi, pod pretpostavkom da ne ispirate prethodno.

U proseku, mašine za pranje sudova takođe daju manje od polovine emisija gasova staklene bašte kao ručno pranje sudova, uglavnom zahvaljujući manjem zagrevanju vode.

Mašina za sudove, sudomašina, posuđe, suđe Foto: Shutterstock

Najštedljiviji uređaj

Frižider je jedan od najštedljivijih uređaja u kući. Prema studiji Svetskog ekonomskog foruma iz 2010. od 1972. godine, potrošnja energije frižidera je smanjena za tri četvrtine, čak i kada se njihov unutrašnji volumen povećao.

Zahvaljujući poboljšanim kompresorima, rashladnim tečnostima i izolaciji, ovi brojevi danas izgledaju još bolje.

Ipak, mnogi i dalje ignorišu preporuku proizvođača i postavljaju isuviše niske temperature.

- Hladnije nije i nužno bolje - piše novinar.

mleko, hrana, namirnice, frižider, čuvanje hrane Foto: Shutterstock

Obratite pažnju na termostat

Možda ste čuli da držanje termostata na jednoj temperaturi štedi na računima za grejanje i hlađenje, ali nije tako. Pomoću programabilnih ili pametnih termostata koji uče vaše preferencije i navike, domaćinstva mogu postaviti efikasan raspored grejanja i hlađenja, uz uštedu od 50 do 100 dolara godišnje.

Uređaji, dostupni za oko 150 dolara, uglavnom koriste kućni WiFi, aplikacije za pametne telefone ili senzore pokreta da znaju kada su ljudi kod kuće, a zatim prilagođavaju temperaturu u skladu sa tim, kao i tokom dana.

Sporet, gas, plin, plinska ringla Foto: Shutterstock

Ne čuvajte stare uređaje. Zamenite ih

Ako koristite mašinu staru 15 ili 20 godina, njenom zamenom ćete gotovo sigurno uštedeti novac, i emisije.Čak su i današnje jeftine mašine za pranje sudova efikasnije od vrhunskih uređaja pre jedne decenije.

Guranje uređaja daleko od njihovog očekivanog veka trajanja samo odlaže njihovu neposrednu zamenu dok troše novac i energiju.

Video: 9 efikasnih načina za uštedu energije na poslu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>