• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Zelena elektrana" u Severnom moru: Razvija se mreža za transport vodonika

Vreme čitanja: oko 1 min.

Holandija, Danska, Nemačka i Belgija potpisale su 2022. godine Deklaraciju iz Esbjerga

  • 0
vetrenjača, ekologija Foto: Freepik

Dva operatera prenosnog sistema, holandski Gasunie i nemački Thissengas, planiraju da izgrade mrežu za transport vodonika koja povezuje nemačku offshore mrežu na nemačkoj obali Severnog mora sa holandskom offshore mrežom, objavio je Gasunie u nedavnom saopštenju.

Nemačka mreža vodonika igrala bi važnu ulogu u uvozu vodonika iz Norveške i povećanju snabdevanja zelenim vodonikom iz budućih vetroelektrana u Severnom moru, navodi se u saopštenju, a prenosi Anadolu.

Takođe će omogućiti prekogranične opcije za uvoz i, eventualno, izvoz vodonika preko holandske offshore mreže.

- U strategiji nemačke vlade za vodonik, pored mreže vodonika širom Nemačke i velikih skladišta, Severno more igra ključnu ulogu u tome da nemačko društvo učini održivijim i doprinosi većoj evropskoj energetskoj nezavisnosti - dodaje se u saopštenju.

Preko ove mreže se od 2030. godine očekuje naglo povećanje količine vodonika proizvedenog od strane vetroelektrana na moru i količine vodonika uvezenog iz susednih zemalja.

Da bi se transportovao na kopno, potrebna je mreža za transport vodonika na moru. Ovo će podržati prvu nemačku vetroelektranu, poznatu kao SEN-1, koja će biti raspisana 2023. godine i koja će imati kapacitet elektrolize od približno 1 GV.

Holandija, Danska, Nemačka i Belgija su 2022. potpisale Deklaraciju iz Esbjerga, u kojoj su se sve strane složile da razvijaju Severno more kao "zelenu elektranu".

Telegraf Biznis nedavno je pisao o potencijalu Španije da postane vodeća zemlja za proizvodnju zelenog vodonika.

Video: Male solarne elektrane niču na krovovima u Srbiji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>