• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Teme održivosti pune sale: Poslednjih deset godina Srbija dobila novi imidž

Vreme čitanja: oko 2 min.

Internacionalne kompanije održale su danas panel pod nazivom ""Na izazove održivosti odgovaramo svi zajedno"

  • 0
Schneider Electric, microsoft Foto: Telegraf

"Izuzetno mi je drago da vidim da je tema održivosti počela da puni sale", istakao je direktor Microsoft Srbija Milan Gospić na otvaranju panela "Na izazove održivosti odgovaramo svi zajedno".

U svetu gde je održivost tema broj jedan, a efikasnost imperativ, Schneider Electric i Microsoft, kao dve kompanije koje su dugi niz godina posvećene pitanjima održivosti, udružile su se kako bi ponudile neke od odgovora i rešenja, ali i kako bi ukazale na potrebu da je za održivu budućnost neophodno učešće svih, a za velike rezultate zajedničko delovanje.

- Održivost nije samo trend već nešto sto investitori zahtevaju, ali i nove generacije zaposlenih koje žele da rade u kompanijama čiju misiju dele. Schneider Electric jedna od najodrživijih kompanija na svetu, globalni je lider u rešenjima za upravljanje električnom energijom. Kontinuiranim inovinarenjem proizvoda i usluga, već nekoliko decenija unazad pomažemo našim korisnicima da budu efikasniji u svom poslovanju. Naš cilj je da našim korisnicima budemo partneri i savetnici, a lokalnoj zajednici primer i saveznik - istakla je Ksenija Karić, generalna direktorka kompanije Schneider Electric.

Gospić je iskoristio priliku i da prisutnima naglasi šta je Microsoft do sada uradio i šta tek planira da uradi na polju održivosti.

- Sproveli smo studiju koja je pokazala da Microsoft Azure rešenja smanjuju karbonski otisak za do 98%. Gradimo i Planetarni kompjuter, katalog globalnih podataka o životnoj sredini, a dodatno smo posvećeni postizanju negativnog karbonskog otiska do 2030. sa ciljem da do 2050. godine, uklonimo sve dosadašnje tragove svojih emisija i proizvodimo nula otpada - nadovezuje se Gospić.

Ispred Ministarstva informisanja i telkomunikacija obratio se državni sekretar Milan Dobrijević  koji je izrazio veliko zadovoljstvo što su danas u Srbiji, efikasnost i održivost, teme o kojima se sve više i glasnije govori.

- Od preko 100 zemalja širom sveta i 120.000 članova u sastavu kompanije Schneider Electric samo u Srbiji posluje hub ove kompanije jedinstven u svetu koji se bavi istraživanjem, razvojem i softverskim inženjeringom u oblasti elektroenergetike. Kada govorimo o kompaniji Microsoft pravi je kuriozitet što baš u našoj zemlji od 2005. godine radi jedan od globalno najinovativnijih razvojnih centara koji zapošljava u ovom trenutku više 0d 700 programera. Zahvaljujući višedecenijskoj saradnji sa ovako renomiranim kompanijama, Srbija je značajno unapredila oblast telekomunikacija i informacionih tehnologija, a vaše poslovanje i zapošljavanje naših stručnjaka je doprinelo dodatnoj vidljivosti naše zemlje uz kreiranje jednog novog pozitivnog imidža koji je najbolji pokazatelj da smo postali respektibilna zemlja u ovoj prestižnoj industriji - istakao je Dobrijević.

Na tribini je najviše reči bilo o praktičnim rešenjima za data centre i održivim Cloud uslugama, odnosno načinima na koje je moguće ograničiti povećanje emisija štetnih gasova i efikasnih performansi u operacijama.

Schneider Electric i Microsoft su kompanije sa širokim portfoliom održivih rešenja koje na ovaj način, udružujući se po pitanju koje se tiče svih, daju dodatni doprinos u borbi za održivu i sigurnu budućnost.

Video: Direktor Majkrosofta: Šta čeka velike IT kompanije u 2023. godini

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>