• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nova pretnja nemačkom privrednom rastu: Država mora da smanji potrošnju energije za petinu

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zakon predviđa da potrošnja energije u Nemačkoj bude smanjena za oko 22 odsto do 2030. godine

  • 1

Nemački zakon o energetskoj efikasnosti je pretnja za ekonomski rast te zemlje, smatra predsednik Instituta za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena Klemens Fuens.

- Zakon o energetskoj efikasnosti ograničava svu potrošnju energije u Nemačkoj, ne reguliše samu energetsku efikasnost - napisao je danas Fuens u okviru rubrike IFO Tačka gledišta.

Zakon predviđa da potrošnja energije u Nemačkoj bude smanjena za oko 22 odsto do 2030. godine, a to znači da će se ekonomija u istom periodu smanjiti za 14 odsto, ako se nastavi sadašnji tempo poboljšanja energetske efikasnosti, navodi predsednik IFO.

Ako uzmemo u obzir konzervativnu prognozu ekonomskog rasta Nemačke od 1,2 odsto na godišnjem nivou, potrošnja energije bi u tom periodu pala samo za 2,5 odsto, a to je daleko od 22 odsto smanjenja potrošnje koje predviđa nemački zakon, dodaje on.

Fuens podseća da je u periodu između 2008. i 2021. godine energetska efikasnost u Nemačkoj rasla svake godine za 1,4 odsto. Da bi Nemačka ostvarila cilj koji predviđa zakon, energetska efikasnost bi morala da se dramatično poboljša, podigne na 4,0 odsto godišnje, a to je "teško dostižan cilj", smatra nemački stručnjak.

Fuens krtikuje i plan nemačke vlade da subvencijama održi nisku cenu energije za industriju, što će po njemu povećati potrošnju.

- Sve pomenuto navodi na zaključak da je nemačka energetska politika izgubila kompas - zaključuje on.

(Telegraf Biznis)

Video: Ambasadorka Konrad: "Nemačka je najveći investitor u Srbiji, a interesovanje ne prestaje da raste"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihajlo

    19. maj 2023 | 19:34

    Deindustralizacija Nemacke se nastavlja, Svab i Soros trljaju ruke.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>