• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svakog minuta u svetu nestanu šume površine fudbalskog terena: Najugroženiji je Brazil

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pitanje je da li smo na pravom putu da zaustavimo krčenje šuma do 2030. godine. A odgovor je jednostavan - nismo, kažu stručnjaci

  • 1
tropske šume Tropical rainforest Foto: Shutterstock

Područje tropske šume veličine Švajcarske izgubljeno je prošle godine zbog povećanog gubitka drveća u šumama, što znači da je odluka o okončanju krčenja šuma koju su doneli svetski lideri na samitu COP26 2021. u velikoj meri podbacila.

Kako prenosi BBC, u svetu svakog minuta nestane šume površine fudbalskog terena, a Brazil prednjači po kilometraži izgubljenih tropskih šuma.

Na samitu COP26 više od 100 svetskih lidera potpisalo je Glazgovsku deklaraciju o šumama, kojom su se obavezali da će zajedno raditi na ''zaustavljanju i preokretanju gubitka šuma i degradacije zemljišta do 2030. godine''.

Pakt iz Glazgova je dogovoren nakon što prethodni sporazum potpisan 2014. nije uspeo da zaustavi gubitak drveća. Krčenje ili spaljivanje šuma u Brazilu, Demokratskoj Republici Kongo i Indoneziji dovešće do toga da se ugljenik oslobađa u atmosferu, podižući temperature širom sveta.

Ove šume ključne su i zbog održavanja biodiverziteta i za život na milione ljudi. Prema novim podacima, koje je objavio Univerzitet Merilend, tropski regioni su 2022. izgubili 10 odsto više prašuma nego 2021. godine, sa nešto više od 4 miliona hektara, skoro 16.000 kvadratnih milja, ukupno posečenih ili spaljenih. '

- Pitanje je da li smo na pravom putu da zaustavimo krčenje šuma do 2030. godine. A kratak odgovor je jednostavan - nismo - rekao je istražitelj Instituta za svetske resurse Rod Tejlor. '

- Globalno, daleko smo skrenuli sa puta i krećemo se u pogrešnom smeru. Naša analiza pokazuje da je globalna seča šuma u 2022. godini bila preko milion hektara iznad nivoa koji je potreban da bude na putu ka nultom krčenju šuma do 2030. godine' - naveo je on.

(Telegraf Biznis)

Video: Kadrovi iz vazduha koji oduzimaju dah i vožnja na završenoj obilaznici oko Beograda

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>