• 3

Vreme čitanja: oko 2 min.

On je milioner sa privatnim avionom: Sada ga prodaje kako bi zaštitio životnu sredinu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Cesna trenutno vredi oko milion dolara i na trenutnom tržištu trebalo bi da nađe kupca prilično brzo

  • 3
Privatni avion, aerodrom, let Foto-ilustracija: Pixabay

Globalna flota privatnih aviona se više nego udvostručila u poslednje dve decenije, a industrija postavlja nove rekorde. Privatni avioni emituju najmanje 10 puta više zagađivača po putniku od komercijalnih aviona. Zbog svega ovoga, vlasnik jednog privatnog aviona odlučio je da pomogne da se zagađenje smanji.

Stiven Princ, potpredsednik Patriotik Milioneres, grupe bogatih Amerikanaca koji se zalažu za veće poreze, odustaje od svoje Cesne 650 Citation III. Odlučio je da se reši aviona, korporativnog mlaznjaka srednje veličine, dugog dometa sa mestom za do devet putnika, nakon što je saznao koliko više zagađenja proizvodi privatno letenje u poređenju sa komercijalnim.

- Bio sam zapanjen činjenicom da sam bio toliko zaljubljen u privatna putovanja avionom, da sam bio spreman da ignorišem kakvu sam užasnu stvar činio životnoj sredini i budućim generacijama. Moram da se promenim. Jednostavno ne mogu da nastavim da radim ovo - kaže on za CNN.

Princ je posedovao šest privatnih aviona pre Citation III, koji je najveći i najskuplji koji je ikada imao, za kog samo tekući troškovi iznose oko 275.000 do 300.000 dolara godišnje. Kaže da je privatno letenje toliko dobro da postaje zavisnost.

- To je apsolutno najbolji način za putovanje. Ali ja ću odustati od njega. Vraćam se komercijalnom letenju, koliko god prezirem taj proces nakon što sam leteo privatno poslednjih šest ili sedam godina. Dugi redovi, otkazani letovi, izgubljeni prtljag, prezirem sve što ide uz to. A kada letite prvom klasom, ni to nije jeftino. Ali odluku sam doneo još u martu ove godine i držim se toga, prodajem ga - kaže on.

Cesna trenutno vredi oko milion dolara i na trenutnom tržištu trebalo bi da nađe kupca prilično brzo. Postoji samo jedna kvaka. Princ će možda napustiti svoj avion, ali neće u potpunosti odustati od privatnih putovanja avionom.

- Imam prijatelja koji će mi dozvoliti da iznajmim njegovu manju letelicu. To je tvin turbo, koji sagoreva otprilike četvrtinu količine goriva Cesne, a ja ću ga koristiti samo dva ili tri puta godišnje da odem u rezervat za lov fazana na severozapadnom delu Nebraske - objašnjava on.

Dodaje da nema nameru da se potrudi da ubedi druge milionere da odustanu od svojih aviona. Princ, međutim, veruje da bi bogati ljudi u SAD trebalo da plaćaju više poreza.

- Niko ne želi da plaća porez i smišlja razna objašnjenja i razloge zašto, ali pravi razlog je taj što su pohlepni. I ja sam takođe! Svi smo. Ali svi mi treba da postanemo članovi "mi" društva, a ne "ja" društva. Ako nismo zabrinuti za veće dobro čitavog čovečanstva, onda živimo sa lošim skupom principa - rekao je on.

(Telegraf Biznis)

Video: Najveći svetski sajam poslovne (biznis) avijacije EBACE u Ženevi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • knjaz miloš

    24. jul 2023 | 09:33

    naravno kako,da,ne...zameni će ga za mini bas kad bude putovao iz Los andjeleSa za Njujork...

  • Boža zemunac

    24. jul 2023 | 08:19

    Ništa mu ja ne verujem. Ovo je neka velika prevara. Ko zna šta sledi.

  • laki

    24. jul 2023 | 09:32

    Prodaje ga jer je ostao bez para, cemu te price?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>