• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Viktorija potpuno zabranjuje upotrebu gasa u novim stanovima: Za to imaju dobar razlog

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prelazak na struju uštedeće novom vlasniku kuće 1.000 dolara na računima za energiju svake godine

  • 1
Sporet, gas, plin, plinska ringla Foto: Shutterstock

Australijska država Viktorija će od sledeće godine zabraniti priključke na gas u novim kućama i stanovima, saopštila je državna vlada.

Vlada je saopštila da će se od 1. januara 2024. godine, planske dozvole za nove domove i stambene jedinice, uključujući javne i socijalne stanove, povezivati samo na potpuno električne mreže.

Sve nove javne zgrade, kao što su škole, bolnice, policijske stanice i zgrade u vlasništvu vlade, koje tek treba da dođu u fazu projektovanja, takođe moraju biti potpuno električne i odmah stupiti na snagu. Ministarka energetike i resursa Lili D'Ambrozio kaže da bi izgradnja potpuno električne kuće koštala manje od one koja ima priključak na gas.

Ona je rekla da bi korišćenje struje takođe učinilo grejanje doma i kuvanje pristupačnijim za viktorijance.

- Od računa za gas ljudima se plače. Prelazak na struju uštedeće novom vlasniku kuće 1.000 dolara na računima za energiju svake godine, a ako imaju solarne panele, uštedeće im 2.200 dolara - kaže ona.

Vlada je saopštila da Viktorija najviše koristi gas za stanovanje u Australiji, u oko 80 odsto domova.

Rečeno je da je gasni sektor doprineo sa 17 odsto državnih emisija i da je prelazak na električnu energiju bio ključni element za postizanje Viktorijinih ciljeva smanjenja emisija od 75 do 80 odsto do 2035. i dostizanja neto nula do 2045. godine. D'Ambrozio je rekla da će vlada ponuditi paket pomoži od milion dolara građevinskoj industriji.

Ministarka za planiranje Sonja Kilkeni rekla je da će postojati prelazni period za domove koji već prolaze kroz proces odobrenja i dozvole.

Udruženje građevinara podržalo je najavu vlade kao korak ka čistijoj i održivijoj industriji. Ipak, pojedini smatraju da mora da obezbedi adekvatan dijalog sa zainteresovanim stranama kako bi njena politika uzela u obzir različite energetske potrebe različitih potrošača i tipova zgrada.

- Odluka da se obustavi gasna instalacija na grinfild gradilištima naglašava posvećenost budućim generacijama, ali je za potrošače iz Viktorije važno da imaju slobodu da donesu informisane izbore koji odgovaraju njihovim potrebama - rekla je ona.

Vodoinstalateri su rekli da nisu konsultovani o zabrani gasa i da su zabrinuti zbog nedostatka detalja koje su videli.

- Da Vlada izda ovakvo saopštenje bez ikakvih suštinskih konsultacija je razočaravajuće, ali nažalost ne i iznenađujuće s obzirom na prethodne izmene regulative industrije koje su se pokazale neizvodljivim - kaže predstavnik vodoinstalatera Peter Dali.

- Obećanje o samo milion dolara novih sredstava za pomoć čitavoj građevinskoj industriji da ispuni ono što je Vlada obećala u ovoj najavi je potpuno nerealno - smatra on i dodaje da je u pitanju ishitrena i nepromišljena politika koja će uticati na živote svakog viktorijanca.

(Telegraf Biznis)

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>