• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Evropa će se i ove zime oslanjati na svoje nuklearke: Da li plan "Net Zero" do 2050. pada u vodu?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Međutim, Vlada Francuske je pooštrila uslove za rad svoje dve preostale elektrane na ugalj

  • 0
nuklearke Foto: Shutterstock

Iako EU ima ideju da do 2050. potpuno eliminiše štetne CO2 emisije, njeni aktuelni napori ne govore u prilog tome.

Naime, Francuska je produžila važenje dozvole kompanijama koje proizvode struju, tako da će moći da sagorevaju više uglja u narednim mesecima.

Plan je da se spreče nestašice tog energenta ove zime, preneo je Blumberg.

Kako se dalje ističe, proizvodnja kompanije Electricite de France (EDF), koja obezbeđuje više od polovine francuske električne energije, navodno će ostati ispod istorijskih nivoa ove zime zbog problema sa flotom nuklearnih reaktora.

“Napetost u elektroenergetskom sistemu trenutno je niža nego u istom periodu prošle godine”, saopštilo je francusko Ministarstvo za ekološku tranziciju, govoreći o izgledima proizvodnje vetra i sunca i padu potrošnje energije.

“Međutim, moraju se preduzeti sve mere da se obezbedi sigurnost snabdevanja Francuza energijom, u svakom slučaju”, dodaje se, uz napomenu da se sukob u Ukrajini možda neće završiti do zime ili da će sama zima biti “veoma teška”.

Mimo toga, Vlada Francuske je pooštrila uslove za rad dve preostale elektrane na ugalj u zemlji, te će proizvođačima električne energije biti dozvoljeno da rade samo do 1.800 sati tokom predstojeće zime, ili oko 11 nedelja, što je manje u odnosu na 2.500 sati koliko je bilo odobreno prošle zime, navodi Ministarstvo.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>