• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Banka ima solarnu elektranu na krovu, a svetla im se gase istovremeno: Šta je pokazao izveštaj o održivosti

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zajedno sa matičnom OTP Grupom imaju za cilj da budu regionalni lider u finansiranju održivog i postepenog prelaska na niskougljeničnu ekonomiju.

  • 0
OTP banka Foto: OTP/ Nikola Živić

"Nastojanje OTP banke kao jedne od vodećih finansijskih institucija i lidera u kreditiranju privrede i stanovništva je da aktivno učestvuje u izgradnji održive budućnosti i bude primer odgovornog poslovanja", istakla je Milena Mićanović, direktorka za komunikacije i odnose sa javnošću OTP banke povodom predstavljanja Izveštaja o održivom poslovanju za prethodnu godinu.

Kako je navela, zajedno sa matičnom OTP Grupom imaju za cilj da budu regionalni lider u finansiranju održivog i postepenog prelaska na niskougljeničnu ekonomiju.

- Transparentnost i merljivost su sastavni deo naših aktivnosti i ujedno osnova za kontinuirani razvoj. Naš Izveštaj o održivosti je u skladu sa međunarodnim priznatim GRI (Global Reporting Initiative) standardima i sadrži detaljan pregled nefinansijskih učinaka banke, što reflektuje integrisanost održivosti u sve aspekte poslovanja, i u skladu je sa regulatornim zahtevima u vezi sa nefinansijskim izveštavanjem - dodala je ona.

Ostvareni ekološki ciljevi

Solarna elektrana na krovu centralne zgrade samo je jedno u nizu ekološko rešenje banke. Recimo, sve ekspoziture povezane su na sistem koji omogućava da se rasveta svuda gasi istovremeno, a banka ima i zaključen ugovor o potpunom snabdevanju električnom energijom iz obnovljivih izvora (100% ZelEPS).

Jedna od značajnijih inicijativa OTP banke tokom protekle godine je i projekat Generator ZERØ namenjen mikro, malim, srednjim preduzećima, startap kompanijama i neformalnim timovima, kao i organizacijama civilnog društva koje žele da svojim inovativnim idejama doprinesu smanjenju karbonskog otiska. Prepoznajući važnost borbe protiv klimatskih promena i kako bi podigla svest građana o važnosti zaštite životne sredine, OTP se po drugi put prošle godine, priključila globalnoj inicijativi Priceless Planet Coalition kompanije Mastercard s ciljem da se u narednim godinama posadi 100 miliona stabala širom sveta.

U 2023. godini banka je nastavila sa razvojem novih inicijativa i pokrenula u partnerstvu sa ekološkim Udruženjem „Supernatural“ OTP VILLAGE, urbani pčelinjak i rasadnik sa 12 vrsta medonosnog bilja kojima OTP banka pruža podršku ekološkom aktivizmu i daje svoj doprinos uvećanju biodiverziteta u želji da ukaže na ključnu ulogu pčela za očuvanje našeg celokupnog ekosistema.

(Telegraf Biznis)

Video: Prvi solarni paneli kompanije Green Energy 360 na benzinskim stanicama

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>