• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svake nedelje, samo jedna nacija, baci 5 miliona e-cigareta: Vrlo lako mogu izazvati požar

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Material Focus" procenjuje da svi ovakvi uređaji, koji se bace u godinu dana, sadrže dovoljno litijuma da obezbede baterije za 5.000 električnih automobila

  • 0
e-cigarete Foto: Shutterstock

U Velikoj Britaniji se svake nedelje baci pet miliona e-cigareta za jednokratnu upotrebu, što je četvorostruko povećanje u odnosu na prošlu godinu, prema istraživanju grupe za reciklažu "Material Focus".

Samo 17% konuzmenata e-cigareta reciklira svoje uređaje, stavljajući ih u adekvatne kante za reciklažu, pokazalo je istraživanje.

Inače, opasno je i to što ovakvi uređaji mogu izazvati požar u kamionima za otpad i u objektima za tretman otpada, ako se ne odlože na odgovarajući način.

Industrija e-cigareta kaže da "radi na poboljšanju stope recikliranja", piše BBC i dodaje da su e-cigarete za jednokratnu upotrebu, jeftini plastični uređaji, dizajnirane tako da daju nekoliko stotina udisaja nikotinske pare, pre nego što se bace; a često se bacaju u kante i na ulice.

"Material Focus", neprofitna organizacija koja vodi kampanju za povećanje stope reciklaže, izračunala je da odrasli u Velikoj Britaniji kupuju oko 30 miliona e-cigareta mesečno, što je ogroman porast koji odražava mega popularnost ovih proizvoda.

Pri tome, elektronske cigarete za jednokratnu upotrebu sadrže bakarne žice i litijumske baterije, dva vrlo vredna materijala. "Material Focus" procenjuje da svi ovakvi uređaji, koji se bace u godinu dana, sadrže dovoljno litijuma da obezbede baterije za 5.000 električnih automobila.

Pravilno skladištenje e-cigareta podrazumeva odlaganje u namenske kante, u prodavnicama ili reciklažnim centrima, koje sadrže mineral koji se zove vermikulit, kako bi se smanjio rizik od požara.

Odatle se mogu odneti u specijalna postrojenja za reciklažu, gde se mogu ručno demontirati. Po zakonu, svaka prodavnica koja prodaje e-cigarete za jednokratnu upotrebu treba da ih vrati... Ali, potencijalni godišnji trošak reciklaže svih tih uređaja bio bi 200 miliona funti, zbog čega mnogi izbegavaju ovu normu.

Inače, protivzakonito je da mlađi od 18 godina kupuju tzv. vape, a istraživanje je pokazalo da je veća verovatnoća da će mladi konzumenti baciti svoje uređaje, u poređenju sa odraslima.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>