• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Evropa odabrala "najbolji organski grad": Nije teško pogoditi o kojoj metropoli je reč

Vreme čitanja: oko 2 min.

Grad Beč se, inače, svrstava među najveća preduzeća organske hrane u Austriji, sa oko 2.000 hektara obradivih površina

  • 1
beč Foto: Shutterstock

Glavni grad Austrije je pobedio na ovogodišnjem EU takmičenju za organske proizvode kao „najbolji organski grad“, sa svojim prehrambenim brendom „Viner Gusto“ („Wiener Gusto“).

Beč je bio jedan od tri grada koja su ušla u finale u kategoriji „najbolji organski grad“, sa svojom organskom markom, i koji je uspeo da osvoji prvo mesto.

- Beč je jedini veliki grad koji proizvodi svoje organske proizvode. Oni su 100 odsto organski i dolaze iz regionalne proizvodnje, što znači da je transport kraći, čime se daje značajan doprinos zaštiti klime i sigurnosti snabdevanja našeg grada - rekao je član Gradskog veća zadužen za klimu, Jirgen Černohorski.

Veliko zadovoljstvo izrazio je i gradonačelnik Beča, Mihael Ludvig: „Veoma smo ponosni što je EU prepoznala naš projekat i nagradila ga ovom posebnom nagradom!“

Grad Beč se, inače, svrstava među najveća preduzeća organske hrane u Austriji, sa oko 2.000 hektara obradivih površina i vinograda kojim upravlja šumarsko-poljoprivredno preduzeće. Pre više od godinu dana, svi proizvodi su grupisani pod markom „Viner Gusto“, kako bi se među građanima dodatno podstakla potrošnja organskih proizvoda iz Beča.

Prvi proizvod pod markom „Viner Gusto“ bilo je organsko pšenično brašno, a ponuda je postepeno proširena sa sočivom, krompirom, lanenim uljem, dodatnim vrstama brašna i raznovrsnim izborom specijaliteta od divljači.

Planirani su i drugi proizvodi, poput organiskih voćnih sokova, suncokretovog ulja i tofua.

Beč se svrstava među gradove sa najvišim kvalitetom života u svetu i jedinstvenim obimom zelenih površina. Značajan deo tih površina, gotovo 14 odsto ili oko 5.700 hektara, koristi se od strane bečkih poljoprivrednika za proizvodnju.

Domaćom proizvodnjom - posebno povrća, žitarica i vina - bečka poljoprivreda može značajno zadovoljiti potrebe stanovništva. U organskoj poljoprivredi mineralna i lako rastvorljiva đubriva se ne koriste, kao ni insekticidi ili pesticidi koji bi mogli da oštete zemljište, biljke ili sitne korisne organizme.

Takođe, uzgajane kulture nisu genetski modifikovane. Ove metode, navodi se, manje opterećuju zemljište i čine ga

dugoročno plodnim. Pošto se svi proizvodi uzgajaju u regionu oko Beča, razdaljine za transport su veoma kratke, čime se dodatno štiti životna sredina.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vratiće se rode

    2. oktobar 2023 | 08:50

    Bravo… tako je to kada se država bavi običnim životom ljudi… a ne, podelama, ratovima…

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>