• 2
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 5 min.

Prelazak na čistu energiju nije moguć bez ključnih minerala: Da li rudarenje može da bude "zeleno"?

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 5 min.

Od 34 identifikovane kritične sirovine, kreirana je lista specifičnih strateških sirovina (SRM*) za materijale za koje se očekuje da će potražnja eksponencijalno rasti zbog zelene tranzicije

  • 2
Da li rudarenje može da bude “zeleno”, Biznis Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Evropska unija postigla je privremeni sporazum o evropskom zakonu o kritičnim mineralnim sirovinama, pošto se očekuje da će potražnja za retkim mineralima eksponencijalno rasti u narednim godinama.

Potražnja EU za baznim metalima, materijalima za baterije, retkim zemljanim elementima će se eksponencijalno povećati kako se EU oslobađa fosilnih goriva i okreće čistim energetskim sistemima koji zahtevaju više minerala.

Podsetimo, EU je zabranila prodaju novih automobila i kombija na benzin i dizel od 2035. godine, od čega će svi novi automobili i kombiji koji se prodaju u Evropskoj uniji raditi na alternativna goriva. Privremeni ciljevi smanjenja emisija za 2030. postavljeni su na 55 odsto za putnička vozila i 50 odsto za kombi vozila prenosi Lifegate.

- Klimatske promene bile su samo okidač da fosilna goriva moraju da izađu iz upotrebe - započinje u razgovoru za Telegraf Biznis profesor Aleksandar Jovović sa Mašinskog fakulteta.

Ipak, prelazak energije sa fosilnih goriva na manje intenzivne načine proizvodnje električne energije i transporta neće se desiti bez takozvanih „zelenih metala“.

Od 34 identifikovane kritične sirovine, kreirana je lista specifičnih strateških sirovina (SRM*), ukupno njih 17, za materijale za koje se očekuje da će potražnja eksponencijalno rasti zbog zelene tranzicije, a suočeni su sa većim rizikom od prekida lanca snabdevanjem.

Kritične mineralne sirovine (CRM) su sirovine od velikog ekonomskog značaja za EU, sa visokim rizikom od prekida lanca snabdevanja zbog koncentracije izvora i nedostatka adekvatnih, pristupačnih zamena

Ovi metali, uključujući litijum, bakar, nikl, kobalt, gvožđe i elemente retkih zemalja, koriste se u vetroelektranama i solarnim farmama, a takođe se koriste u baterijama za električna vozila i za skladištenje električne energije prenosi US News.

Električni automobili Foto: Shutterstock

Električna vozila: Kombinacija litijuma, kobalta i nikla

U novom izveštaju Svetske banke, "Minerali za klimatsku akciju: Intenzitet minerala u tranziciji čiste energije", navodi se da bi potražnja za mineralima, kao što su grafit, litijum i kobalt, mogla da se poveća za skoro 500% do 2050.

Procenjuje se da će preko 3 milijarde tona minerala i metala biti potrebno za korišćenje energije vetra, sunca i geotermalne energije, kao i za skladištenje energije, što je sve potrebno za postizanje budućnosti ispod 2°C.

Drugim rečima, tranzicija na čiste energije biće značajno mineralno intenzivna.

- Kao što je 19. vek bio vek čelika, 20. vek fosilnih goriva, 21. vek je vek obnovljivih izvora. Vrlo mali broj velikih igrača (Kina, Latinska Amerika i Australija) poseduju tehnologije i otvorene rudnike kritičnih materijala - ističe profesor Jovović i dodaje da ako Evropa želi da se okrene obnovljivim izvorima energije treba da razmatra kako da obezbedi sirovine na svom tlu.

Inicijativa za klimatski pametno rudarstvo (The Climate-Smart Mining Initiative) podržava održivo vađenje i preradu minerala i metala kako bi se obezbedilo snabdevanje tehnologijama čiste energije. To podrazumeva minimiziranjem društvenog, ekološkog i klimatskog otiska kroz lanac vrednosti kritičnih materijala.

Bez tzv. "Climate Smart Mining" prakse, negativni uticaji rudarskih aktivnosti će uticati na lokalne zajednice, kao i na okruženje u kojem one rade.

Ova praksa se nadovezuje na posao koji Svetska banka radi kako bi osigurala da zemlje u razvoju bogate resursima imaju koristi od svojih mineralnih resursa i upravljaju njima na održiv način, dok se istovremeno podstiču ekonomski rast i razvoj tih zemalja.

Evropska unija za cilj smanjenje neto emisije gasova staklene bašte u EU za 57% do 2030. Iako je ovaj zakonodavni paket centralni deo Evropskog zelenog dogovora, nastavlja se rad na drugim zakonskim predlozima, kao i na implementaciji zakona u državama članicama.

S obzirom na to da Kina dominira svetskim tržištem kada govorimo o kritičnim mineralnim sirovinama, Evropa je pokrenula napore da smanji svoju zavisnost od uvoza tih sirovina iz Kine i da na svom tlu obezbedi kritične mineralne sirovine za zelenu tranziciju.

Skandinavske zemlje su primer da je održivo rudarstvo u Evropi moguće.

Švedska je evropski pionir u rudarstvu koje "ne ometa". Taj termin podrazumeva rudnike koji rade na obnovljivu energiju i čija su transportna logistika i korišćenje vode "zeleni". Takođe, znači obnavljanje prirode i svođenje na minimum svih društvenih i ekoloških uticaja rudnika. I ono što je najvažnije, to znači da se otpadom upravlja odgovorno.

Švedski rudnik gvožđa bez emisije ugljenika u Kiruni je vodeći primer održivog rudarstva u svetu, a rudnik gvožđa Grengesberg u centralnoj Švedskoj je takođe značajan održivi rudnik za primer piše Euronews.

Nekoliko kompanija za koje se očekuje da će kopati litijum u Velikoj Britaniji već se obavezalo da će koristiti niz održivih rudarskih tehnika u rasponu od pokretanja postrojenja na vodoničnu ili litijum-jonsku energiju, transporta rude električnim transporterima, a ne kamionima, i korišćenja električne energije iz obližnjeg vetroparka koji će izgraditi.

Poseban fokus stavlja se i na razvoj litijumskih projekata u Finskoj, Češkoj i Nemačkoj.

Australijska kompanija Vulcan Energy ima za cilj da proizvede litijum bez emisija ugljenika korišćenjem geotermalne energije za ekstrakciju podzemnih slanih voda koje sadrže litijum iz Gornje Rajne.

S druge strane, Finska kompanija Keliber Oj, specijalizovana za rudarstvo i hemikalije za baterije, trenutno vodi projekat u zapadnoj Finskoj sa ciljem da prilikom proizvodnje litijum hidroksida ima manji ugljenični otisak od konkurencije.

Pored toga, više od polovine električne energije u finskoj nacionalnoj mreži proizvodi se iz obnovljivih izvora energije.

Prema podacima sa sajta Green European Journal, u Srbiji ima oko 1,2 miliona tona litijuma, što nas čini trećim najvećim nalazištem u Evropi. Odmah nakon Nemačke i Češke.

Međutim, Vlada Srbije je u januaru 2022. godine odustala od projekta “Jadar”, čime je Evropa ostala bez potencijalno najvećeg snabdevača.

Naime, iako Srbija nema najveće rezerve litijuma, ono što je izdvaja u odnosu na sve druge zemlje u Evropi, je kvalitet resursa i kapacitet ,,koliko dugo se može eksploatisati".

- Ja mislim da nijedna zemlja nema mineral u zemlji, koji je i ostavila u njoj - zaključuje profesor.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Слађана Точиловац Шаљић

    23. novembar 2023 | 17:19

    Потребна је озбиљна и неутрална студија процене утицаја на животну средину и примена технологија које се користе у скандинавским земљама. Кадарот је ексклузивни минерал, али технологија експлоатације је најважнија због утицаја на природно окружење. Зато и јесу потребне консултације са ЕК. Србија заиста може да оствари фантастичан затворени циклус у преласку на обновљиве изворе енергије, јер би покрила и сопствене потребе у аутомобилској индустрији. Мислим да сама компанија Рио Тинто није адекватан партнер за овај подухват и да Влада Србије није погрешила што је тада обуставила пројекат Јадар. Сигурна сам да европске компаније имају вишу свест и одговорност у том смислу. Или америчке. Али Европа у сваком случају има и корист и одговорност с обзиром да би се експлоатација вршила на тлу Европе. А у процедури је закон против екоцида. Мата ако се он деси негде, то је трајна штета за природу и људе. Научна заједница треба да пружи одговоре , о могућности безбедне експлоатације ризичних минерала. Нико није луд да пропусти шансу за будућност. Али на безбедан начин.

  • Miko

    24. novembar 2023 | 01:00

    Moze i energija bi bila mnogo jeftinija. Potrebno je instalirati uvelicavajuca stakla velikih dimenzija koja ce visestruko pojačati sunce u energiju i usmeravati ih osmisljene i napravljene primopredajne Masine za takvu energiju i tako obezbedi Ogromne količine energije.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>