≫ 

Prelazak na čistu energiju nije moguć bez ključnih minerala: Da li rudarenje može da bude "zeleno"?

 ≫ 

Od 34 identifikovane kritične sirovine, kreirana je lista specifičnih strateških sirovina (SRM*) za materijale za koje se očekuje da će potražnja eksponencijalno rasti zbog zelene tranzicije

Komentari

  • Miko

    24. novembar 2023 | 01:00

    Moze i energija bi bila mnogo jeftinija. Potrebno je instalirati uvelicavajuca stakla velikih dimenzija koja ce visestruko pojačati sunce u energiju i usmeravati ih osmisljene i napravljene primopredajne Masine za takvu energiju i tako obezbedi Ogromne količine energije.

  • Слађана Точиловац Шаљић

    23. novembar 2023 | 17:19

    Потребна је озбиљна и неутрална студија процене утицаја на животну средину и примена технологија које се користе у скандинавским земљама. Кадарот је ексклузивни минерал, али технологија експлоатације је најважнија због утицаја на природно окружење. Зато и јесу потребне консултације са ЕК. Србија заиста може да оствари фантастичан затворени циклус у преласку на обновљиве изворе енергије, јер би покрила и сопствене потребе у аутомобилској индустрији. Мислим да сама компанија Рио Тинто није адекватан партнер за овај подухват и да Влада Србије није погрешила што је тада обуставила пројекат Јадар. Сигурна сам да европске компаније имају вишу свест и одговорност у том смислу. Или америчке. Али Европа у сваком случају има и корист и одговорност с обзиром да би се експлоатација вршила на тлу Европе. А у процедури је закон против екоцида. Мата ако се он деси негде, то је трајна штета за природу и људе. Научна заједница треба да пружи одговоре , о могућности безбедне експлоатације ризичних минерала. Нико није луд да пропусти шансу за будућност. Али на безбедан начин.