• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Presedan u Nemačkoj: Čak polovina potrošene struje je klimatski neutralna

B. L.

Vreme čitanja: oko 1 min.

U junu je proizvodnja električne energije iz sunčeve svetlosti dosegnula novi rekord od 9.8 milijardi kilovat-sati

  • 1
Vetrenjače, vetroturbine Foto: Tanjug/AP

Evropska unija ima cilj da do 2050. bude CO2, odnosno klimatski neutralna, a čini se da je Nemačka na dobrom tragu da to i ostvari. Doduše, klimatska neutralnost je kompleksno pitanje, i ne tiče se samo potrošnje struje, ali barem u tom domenu - ima dosta pomaka u najvećoj ekonomiji Evrope.

Kako su pokazale prognoze Centra za istraživanje solarne energije i vodonika Baden-Virtemberga (ZSW) i Nemačkog udruženja industrije energije i vode (BDEW), polovina potrošene električne energije u Nemačkoj će u 2023. prvi put ikada biti klimatski neutralna.

Obnovljivi izvori energije su, inače, činili nešto manje od 52 posto bruto potrošnje električne energije u tekućoj godini, što je pet postotnih bodova više nego lane.

Ali, ZSW i BDEW sada pretpostavljaju da će ukupna bruto potrošnja električne energije u 2023. iznositi oko 517.3 milijarde kilovat-sati, pri čemu su obnovljivi izvori energije činili posebno visoke udele u julu (59 posto), maju (57 posto), oktobru i novembru (po 55 posto).

U junu je proizvodnja električne energije iz sunčeve svetlosti dosegnula novi rekord od 9.8 milijardi kilovat-sati, dok je energija vetra na kopnu oborila novi godišnji rekord - sa 113.5 milijardi kilovat-sati.

Tako da je sa 267 milijardi kilovat-sati proizvedeno više klimatski neutralne električne energije nego ikada.

- Brojke pokazuju da smo na pravom putu - kaže predsednica izvršnog odbora BDEW, Kerstin Andreae, "međutim, put do potpuno klimatski neutralnog snabdevanja električnom energijom nije zagarantovan", dodaje.

Smatra da se preostalih 50 posto možemo postići "samo ako političari nastave da dosledno uklanjaju sve prepreke širenju obnovljivih izvora energije".

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • I sam Imam solarne lampe

    20. decembar 2023 | 11:43

    Na balkonu ne trosim struju za svetlo

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>