• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Produžen javni poziv za energetsku sanaciju stambenih zgrada: Da li je vaš grad na spisku?

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ministarka Dubravka Đedović Handanović istakla je da će se realizacijom projekta energetski sanirati oko 500 stambenih zgrada,

  • 0
grejanje, struja Foto: Shutterstock

Javni pozivi za energetsku sanaciju stambenih zgrada koje su priključene na sistem daljinskog grejanja biće produženi u većini gradova do početka februara. Ministarstvo rudarstva i energetike obezbedilo je 64,5 miliona evra za 15 gradova i opština u Srbiji, rekla je danas ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

- U pet gradova i opština su javni pozivi završeni, dok će u većini ostalih među kojima su i Beograd, Niš, Kragujevac, prijavljivanje trajati i do početka februara, jer nam je cilj da energetski saniramo što veći broj stambenih zgrada za koje smo obezbedili subvencije u iznosu do 50 odsto vrednosti energetske sanacije. Apelujem na lokalne samouprave i upravnike zgrada da iskoriste ovu jedinstvenu priliku da omogućimo građanima da troše manje energije, plaćaju manje i renoviraju svoje stambene jedinice - rekla je Đedović Handanović.

Ministarka je istakla da će se realizacijom projekta energetski sanirati oko 500 stambenih zgrada, odnosno oko milion kvadratnih metara.

- Projekat podrazumeva energetsku sanaciju krova i fasade zgrada čime se omogućavaju uštede energije od 20 do 30 odsto. Na ovaj način, povećaće se vrednost nekretnina, građani će moći da bolje kontrolišu potrošnju toplotne energije zimi, kao i troškove hlađenja leti, ali će se povećati i komfor, vrednost i vizuelni izgled zgrada - rekla je ministarka.

Ona je naglasila da je preliminarna procena da bi energetska sanacija stana od 60 kvadratnih metara koštala građane oko 1.500 evra u periodu od deset godina. Polovinu investicije obezbeđuje država, a ostalih 50 odsto plaćaju sami građani kroz račun za grejanje koji bi u periodu otplate bio isti ili neznatno veći nego pre učešća u programu.

Ministarka je dodala da će prilikom izbora stambenih zgrada prioritet imati one koje imaju najveću specifičnu potrošnju, a koje bi u slučaju prelaska na naplatu po potrošnji, a bez energetske sanacije, imale veće račune.

Đedović Handanović je istakla da će se nakon utvrđivanja preliminarnog spiska prijavljenih stambenih zgrada, izvršiti izbor konsultanta koji će za svaki objekat predložiti mere energetske sanacije, uštede i načine otplaćivanja.

- Na osnovu toga će svaka stambena zgrada doneti konačnu odluku da li želi da učestvuje u programu - rekla je ministarka.

Javni pozivi završeni su u Pirotu, Užicu, Trsteniku, Vranju i Pančevu, a pored ovih lokalnih samouprava u programu mogu da učestvuju i stanari stambenih zgrada u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Čačku, Kraljevu, Negotinu, Novom Pazaru, Valjevu i Zrenjaninu.

Projekat "Energetska sanacija stambenih, više-porodičnih zgrada priključenih na sistem daljinskog grejanja – Javni ESCO Projekat" sprovodi se u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD).

Od ukupne vrednosti projekta koja iznosi 64,5 miliona evra, 50 miliona evra je zajam EBRD, a 14,5 miliona evra obezbeđuje se iz donacija.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>