• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ekološki skandal trese Švedsku:Samoprozvana "Kraljica smeća" optužena za najgori zločin u poslednjih 50 godina

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Očekuje se da će suđenje trajati nekoliko nedelja i uključiće oko 150 svedoka

  • 0

Švedski sud optužio je 11 osoba za ono što se smatra potencijalno najgorim ekološkim zločinom u zemlji, u poslednjih pola veka. NMT Think Pink, ranije poznata kompanija za upravljanje otpadom, poznata po svojim zaštitnim znakom ružičastim vrećama za otpatke, optužena je za ilegalno zakopavanje i odlaganje desetina hiljada tona otpada na 21 lokaciji u 15 opština širom Švedske.

Uviđajem su utvrđeni štetni nivoi arsena, dioksina, olova, cinka, bakra i naftnih derivata. Pre tri godine, delovi Stokholma bili su obavijeni dimom izazvanim požarom na napuštenoj deponiji smeća koju je vodila kompanija.

U središtu slučaja je uspešna preduzetnica Bela Nilson, koja je sebe ranije nazvala "kraljicom smeća". Zajedno sa suprugom optužena je da su rukovali sa znatno više smeća nego što je dozvoljeno i nezakonito gazdovali, zbog čega su navodno izazvali nekoliko požara i izložili obližnje stanovnike toksičnom otpadu. Optuženi su negirali učešće navodi Guardian.

Na saslušanju u Okružnom sudu u Vermlandu u Karlstadu u četvrtak, pet osoba, uključujući "kraljicu smeća" i njenog supruga, optuženo je za teške ekološke zločine, jedna za pomaganje i podržavanje teških ekoloških zločina i pet za ekološke zločine.

Očekuje se da će suđenje trajati nekoliko nedelja i uključiće oko 150 svedoka. Viši tužilac Linda Šen rekla je da je samo na jednoj lokaciji uskladišteno 48.000 tona otpada.

- Zastrašujuća stvar u vezi sa ekološkim toksinima je to što mnogo puta ne vidimo efekte odmah, ali sledeća generacija mora da plati cenu - rekla je ona.

Prema proceni lista Geteborgs-Posten, kompanija je navodno bacila najmanje 200.000 tona otpada, iako bi prava količina potencijalno mogla biti mnogo veća. Think Pink je optužen da je izvršio najgori ekološki zločin u Švedskoj od kada je kompanija BT Kemi zakopala burad otrova u južnoj Švedskoj 70-ih godina.

(Telegraf Biznis)

Video: Lokalnim samoupravama u Vojvodini dodeljeno 320 milliona za uklanjanje divljih deponija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>