• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Stiže novi Catan, sa veoma zanimljivom tematikom. Ljudi pišu: "Ovo nije politika, ovo je nauka!"

B. L.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kada je nemačka društvena igra Catan prvi put objavljena 1995, prodata je u više od 40 miliona primeraka širom sveta

  • 0
catan Foto: Shutterstock

Ljubitelje društvenih igara, a posebno nemačke igre Catan iz 1995. godine, obradovaće vest da je u planu njena nova verzija. Kako se najavljuje, stiže "novi Catan", i to sa vrlo interesantnom tematikom, popularnom u današnje vreme. Kompanija Catan GmbH je prošle nedelje predstavila Catan - New Energies, fokusiran na izazove proizvodnje i potrošnje energije.

U pitanju je potpuno nova, samostalna igra koja kombinuje klasični Catan - mehaniku žetve, trgovine i izgradnje - s novim elementima igranja, uključujući elektrane, energetske žetone i ekološke događaje.

Kada je originalna društvena igra The Settlers of Catan prvi put objavljena u Nemačkoj 1995. godine, kao Die Siedler von Catan, prodata je u više od 40 miliona primeraka širom sveta, i dostupna je na više od 40 jezika. Za razliku od Rizika i Monopola, baziranih na dominaciji, osnova Catana-a je na trgovanju i pregovaranju.

Sada stiže verzija u kojoj će igrači morati da odluče da li žele da ulože u čiste izvore energije ili jeftinija fosilna goriva, od kojih - ovo drugo - "može imati katastrofalne posledice po okolinu na ostrvu". Igrači, međutim, započinju igru sa jeftinim fosilnim gorivima, koja uzrokuju kontaminaciju i ometaju proizvodnju resursa, dodaje se.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by CATAN (@settlersofcatan)

Međutim, ako kasnije odluče da ulože u obnovljive izvore energije, igrači će biti nagrađeni, ali će isto tako svi morati da rade zajedno, kao tim, ako žele da smanje količinu zagađenja na ostrvu.

Iako postoji više načina za pobedu u novom Catan-u, ako igra završi sa previsokim nivoima zagađenja, pobediće onaj igrač koji je uložio najviše u obnovljive izvore energije.

Kako bi zadržao duh igre, Catan GmbH pokušava da minimizira uticaj igre na okolinu - korišćenjem održivog drva i papira, i bez plastičnih delova.

A ako se pitate kada će Catan - New Energies biti dostupan i po kojoj ceni, odgovor je da stiže u drugom kvartalu 2024. godine, po ceni od 70 dolara u SAD, što je oko 63 evra.

Inače, predstavljanje igre Catan - New Energies izazvalo je razne komentare na zvaničnom Instagramu kompanije, uglavnom pozitivne: od "Stvarno sam uzbuđen zbog ovoga" do "Treba mi!", "Radujem se", "Ovo nije ni politika ni woke, ovo je nauka!"...

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>