• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Srbija troši oko 3,5 puta više energije u odnosu na evropski prosek"

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Održana tribina "Manji računi, veći komfor, čistiji vazduh" u Privrednoj komori Srbije

  • 0
dubravka đedović Foto: Tanjug/Rade Prelić

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas da Srbija troši oko 3,5 puta više energije u odnosu na evropski prosek da proizvede istu jedinicu bruto domaćeg proizvoda. Ona je u Privrednoj komori Srbije (PKS) na tribini "Manji računi, veći komfor, čistiji vazduh", na kojoj je predstavljen načina realizacije i finansiranja projekata unapređenja energetske efikasnosti rekla da su stambene zgrade svuda u Evropi jedan od najvećih potrošača energije, pa tako i u Srbiji, gde čine oko jedne trećine ukupne potrošnje energije.

Zbog toga je, kako je naglasila ministarka, pored nacionalnog programa koji se već sprovodi u 131 jedinica lokalne samouprave, pokrenut i Javni ESCO projekat u još 15 lokalnih samouprava, a koji je namenjen stambenim zgradama u sistemu daljinskog grejanja sa ciljem da smanje potrošnju energije i pređu na naplatu toplotne energije po utrošku.

- Clj je da kroz taj projekat energetski saniramo više od 500 stambenih zgrada, površine oko milion kvadratnih metara - rekla je Đedović Handanović.

Ona je istakla da je ukupna vrednost ovog projekta kojeg resorno ministarstvo sprovodi u saradnji sa EBRD 64,5 miliona evra.

- Prioritet projekta će biti zgrade kod kojih su moguće najveće uštede, a procene su da je moguće smanjiti potrošnju više od 35 odsto - rekla je ministarka. Prema njenim rečima, za građane je važno da će izrada kompletne dokumentacije koja podrazumeva elaborat i studiju biti finansirana iz donacije, kao i 50 odsto investicija, dok će preostalih 50 odsto građani otplaćivati od ušteda za grejanje jer će godišnji računi za grejanje ostati isti ili biti neznatno uvećani u odnosu na sadašnje.

- Koristi za građane biće višestruke, jer će moći sami da utiču na troškove grejanja zimi i hlađenja leti, povećaće komfor, ali i vrednost nekretnina, troškovi održavanja biće niži, a biće poboljšan i vizuelni izgled zgrada - rekla je Đedović Handanović.

Ona je podsetila i da je od ukupno 15 lokalnih samouprava, u šest završeni javni pozivi, a da su u devet pozivi još u toku, navodeći podatak da je do sada prijavljeno 950 stambenih zajednica, od kojih je 600 stambenih zajednica iz Beograda.

Ministarka je naglasila i da je Javni poziv u Beogradu otvoren do 19. januara. Predsednik PKS Marko Čadež rekao je da su subvencije države za energetsku efikasnost velika stvar, ali da donose i dosta posla.

- Potrebno je da se građani i stambene zajednice što bolje informišu o novim mogućnostima da iskoriste subvencije države za energetsku efikasnost i tako uštede energiju, smanje račune, troškove kućnih budžeta, žive bolje, konformnije, u čistijem i zdravijem okruženju, a ono što je za nas isto takođe bitno je da podignu cene svojih nekretnina - rekao je on.

Čadež je dodao da će i privreda imati koristi jer će energetska sanacija stambenih zgrada, omogućiti otvoranje novih značajnih poslova. Današnju tribinu u PKS organizovali su Ministarstvo rudarstva i energetike, Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i PKS.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>