• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

EU samo "ređa" ciljeve, a šta kada nema ko da radi? Kriza u sektoru o kojem se najviše priča

B. L.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zvaničnik Evropske komisije za energetsku politiku, Pau Garsija Audi, istakao je neophodnost da se EU „pozabavi problemom radne snage“

  • 0
pasivna kuća Foto: Shutterstock

Nedostatak kvalifikovanih radnika u EU ugrožava napore da se smanji potrošnja energije u zgradama, pri čemu Evropa nastoji da ubrza renoviranje u građevinskom sektoru gde 75% zaliha radi loše, rekli su zvaničnici tokom Belgijske nedelje renoviranja u Briselu, 16. januara.

Zgrade u EU čine oko 40% finalne energije koja se troši u bloku, otkrivaju zvanični podaci, "primoravajući" izvršnu vlast Unije da da prioritet smanjenju potrošnje energije u zgradama (građevini), jer je cilj ušteda energije, odnosno CO2 neutralnost do 2050. godine.

Primena toplotnih pumpi se promoviše kao jedan od načina koji omogućavaju "zeleno" renoviranje, ali nedostatak kvalifikovanih radnika mogao bi da ugrozi ambicije EU.

Zvaničnik Evropske komisije za energetsku politiku, Pau Garsija Audi, istakao je neophodnost da se EU „pozabavi problemom radne snage“, što je ponovila i njegova koleginica Silvia Resesi, iz direktorata Komisije za energiju, koja se osvrnula na nedavnu javnu konsultaciju Komisije.

Naime, utvrđeno je da je nedostatak dostupnih tehničara ključna prepreka za primenu toplotnih pumpi, sa nedostatkom od 68% obučenih ili sertifikovanih instalatera.

- Nemamo dovoljno kvalifikovanih radnika da ispunimo pitanja kapaciteta i veština. Pravimo mnogo toplotnih pumpi, nadamo se da ćemo za 13 godina naći rešenje - rekao je Garsija Audi prisutnima na Belgijskoj nedelji renoviranja.

Razgovarajući o potrebi za privlačenjem radnika na nacionalnom nivou, Rui Fragoso, iz Odeljenja za zgrade i efikasne resurse u portugalskoj agenciji ADENE, kaže da je Portugal nedavno razvio više „centara veština“, kako bi podržao i privukao tehničare.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>