• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Groblje kao izvor obnovljive energije: Evo kako poznati španski grad ostvaruje svoje zelene ciljeve

Vreme čitanja: oko 2 min.

Plan podrazumeva instaliranje 6,658 solarnih panela na lokalna groblja

  • 0
valensija groblje solarni paneli Foto: Shutterstock

Jedan grad u Španiji počinje da koristi svoja groblja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora. Valensija, koja se nalazi na na istočnoj obali Španije, ima za cilj da instalira hiljade solarnih panela na grobljima širom grada.

Grad namerava da ova ambiciozna inicijativa postane najveća urbana solarna farma u Španiji. Plan podrazumeva instaliranje 6,658 solarnih panela na lokalna groblja. Oko 810 je već instalirani na grobljima Grau, Kampanar i Benimamet.

Oni će generisati ukupno napajanje od više od 440.000 kilovata godišnje. To će takođe rezultirati uštedom od preko 140 tona ugljen-dioksida godišnje, navodi lokalno veće a prenosi Euronjuz.

Energija će se uglavnom koristiti za napajanje opštinskih zgrada, ali će 25 odsto ići i za 1.000 ugroženih domaćinstava.

Alehandro Ramon, savetnik Valensije za klimatske vanredne situacije i energetsku tranziciju, takođe je rekao da će projekat postati najveća urbana solarna farma u zemlji.

Projekat "RIP" (Requiem In Power) je deo šire klimatske misije Valensija 2030, što je jedan od ključnih razloga zašto je grad izabran za Zelenu prestonicu Evrope 2024.

Dugoročni cilj klimatskih misija je generisanje 27 odsto energije za grad iz obnovljivih izvora.

100 odsto ove proizvodnje čiste energije biće inkorporirano u infrastrukturu i javne zgrade do 2030. Grad će takođe koristiti samo LED diode za javnu rasvetu.

Jedno groblje, dvostruka namena

Groblja su idealni kandidati za projekat solarnih panela. Ovi urbani prostori se mogu iskoristiti za proizvodnju čiste energije bez promene njihove prvobitne namene – baš kao kada se krovovi koriste kao mesta za fotonaponske panele.

Ovo nije prvi put da je ideja da se uključi groblja u akciju zelene energije sprovedena u delo.

Sent-Hoakim (Saint-Joachim) je grupa ostrva koja se nalaze usred močvare Brier - ogromne tresetne močvare severno od ušća Loare u Francuskoj.

Njegovo groblje se nalazi istočno od glavnog gradskog ostrva, na padu od šest do nula metara nadmorske visine. Do 2025. solarna "nadstrešnica" od 1,3 megavata će pokriti groblje i snabdevati električnom energijom 4.000 stanovnika komune.

Konstrukcija će takođe sakupljati kišnicu za susedni sportski kompleks, što će pomoći u smanjenju poplava.

(Telegraf Biznis)

Video: Podignuta jedna od najvećih solarnih elektrana na krovu u Srbiji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>