• 2

Najki i Adidas mole Trampa: Zaobiđi nas, kupci će da pate

Na listi se nalazi obuća proizvedena u Kini - od patika do sandala, cipela za golf, čizama do skijaških cipela

  • 2

Više od 170 proizvođača i distributera obuće, među kojima su i Najki, Adidas, Ander Armur, Puma, uputili su pismo Beloj kući tražeći od predsednika Donalda Trampa da izuzme obuću sa najnovije liste uvoznih proizvoda iz Kine, koji su na meti eventualnog novog povećanja tarifa.

Pismo je usledilo nakon što je prošle sedmice Vašington objavio novu listu uvozne robe iz Kine, vredne oko 300 milijardi dolara, koja bi mogla da bude pogođena povećanjem carina od 25 odsto, ako Tramp odluči da realizuje svoju pretnju, prenosi tv mreža CNBC.

Na listi se nalazi obuća proizvedena u Kini - od patika do sandala, cipela za golf, čizama do skijaških cipela.

Udruženje "Distributeri obuće i trgovci na malo Amerike" (FDRA), procenili su da bi tarife mogle da koštaju kupce cipela više od 7 milijardi dolara svake godine.

FDRA navodi da bi cena popularnog modela platnenih "skejt" tenisica, koje trenutno koštaju 49,99 dolara, sa tarifom od 25 odsto mogla da poraste na 65,57 dolara, klasične lovačke čizme bi poskupele sa 190 na 248,56 dolara, dok bi sportske patike za trening mogle da skoče sa 150 dolara na 206,25 dolara.

U pismu upućenom Trampu u ponedeljak, stotine proizvođača i trgovaca na malo zatražilo je da "obuća odmah bude uklonjena" sa liste potencijalno viših carina.

- Dok su američke tarife na svu robu široke potrošnje u proseku samo 1,9 odsto, na obućui one prosečno iznose 11,3 odsto, pri čemu na neke artikle dostižu čak nivo od 67,5 procenata. Dodatno 25-procentno povećanje dažbine na ovaj najviši iznos značilo bi da neke američke radnicke porodice treba da plaćaju gotovo 100-postotnu carinu na svoje cipele. To je neshvatljivo - piše u pismu.

Američki uvoz obuće iz Kine iznosio je porošle godine 11,4 milijarde dolara, prema statističkim podacima, što ilustruje koliko se ta industrija oslanja na ovu azijsku zemlju zbog jeftinije, ali kvalifikovane radne snage.

Najki, Adidas i Ander Armur, pored ostalih proizvođača sportske obuće, postepeno smanjuju oslanjanje na Kinu, prebacujući proizvodnju na druge destinacije poput Vijetnama, prenosi CNBC.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • komsija

    22. maj 2019 | 14:38

    Nisu tenisice nego patike. Tenisice i treba da poskupe🙆‍♂️

  • Realno

    26. maj 2019 | 08:35

    Opet ce biti jeftinije nego kod nas. Ali dobro ipak mi imamo standard.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>