• 3

Tereza Mej vinula funtu, posle vesti o ostavci, nezaustavljiv rast

U odnosu na dolar, funta je porasla za 0,4 odsto na 1,2713 dolara nakon premijerkine objave

  • 3

Britanska funta je ojačala prema dolaru i evru nakon 14-dnevnog pada, pošto je premijerka Tereza Mej saopštila datum kada odlazi sa funkcije nakon dvogodišnjih pokušaja da isposluje sporazum o "razvodu" Britanije od Evropske unije.

U odnosu na dolar, funta je porasla za 0,4 odsto na 1,2713 dolara nakon premijerkine objave, a prema evru je ojačala za trećinu procenta na 88,05 penija, posle 14 dana uzastopnog pada, jer su trgovci smanjili deo negativnih opklada na funtu uoči produženog vikenda, izveštava Rojters.

Tržišta u Britaniji će u ponedeljak biti zatvorena zbog praznika.

Prepodnevno trgovanje je, kako dodaje britanska agencija, bilo volatilno, jer je porasla zabrinutost da će Mejovu verovatno naslediti neki evroskeptični lider, što potencijalno povećava šanse za Bregzit bez dogovora.

Mada nema jasnih signala o tome ko će biti njen naslednik, tržišta strahuju da bi eventualni budući oštriji stav Londona prema EU mogao da podstakne investitore na negativniju procenu perspektiva funte u narednim mesecima.

Takva strahovanja su i "izvukla tepih ispod nogu" funte tokom protekle dve sedmice, navodeći trgovce na agresivnu prodaju britanske valute za evro i dolar i na jačanje očekivanja da će Britanije izaći iz EU bez dogovora, navodi Rojters.

VIDEO: Zbogom pameti

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • Deda Mile

    E sad mi rece moja Rajka da Terezica ide u pemziju ovaj penziju😂smrk,smrk,smrk🤣🤣

  • Cvrle

    Tesko je Terezi palo sto nece moci vise da uziva u ogromnoj plati,da pljuje sve po svetu a pogotovo Srbiju!A da joj zapevamo mi onu nasu "Placi mala placi osto sam na Raci....😂😂

  • Gile

    Zbogom i dabogda se vise nikad ne vratila baba s*ro😂

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke