• 0

Koliko košta obezbeđenje najbogatijih IT moćnika i ko im daje milione za sigurnost?

"Epl" je objavio da je prošle godine potrošio 310.000 dolara na svog prvog čoveka Tima Kuka

  • 0

Čelnici najvećih IT kompanija u Silicijumskoj dolini u Kaliforniji neki su od najbogatijih ljudi sveta, i nalaze se i na Forbsovoj listi najbogatijih, i zbog toga na bezbednosne mere troše milione dolara. 

Između ostalog, plaćaju naoružane telohranitelje da paze na njih 24 sata, postavljaju panele otporne na metke u svoje kancelarije i prave tajne prolaze za bekstvo u slučaju opasnosti. Neki imaju i privatne avione.

I sve to, kako navodi portal "Biznis insajder", plaćaju im kompanije za koje rade.

Podaci o njihovim troškovima su javni, ali to je samo vrh ledenog brega budući da bogataši iz Silikonske doline, prema zakonu, imaju mogućnost da ne prijavljuju sa koliko su novca platili nešto.

Džef Bezos, vlasnik "Amazona", plaća obezbeđenje 1,6 miliona dolara.

Uprkos tome, on ne troši više od svojih kolega na bezbednost - barem ne javno. Iako je njegovo bogatstvo poraslo 113 milijardi dolara, i dalje odvaja za troškove svoje bezbednosti jednako novca koliko je odvajao i 2012.

Mark Zakerberg, osnivač "Fejsbuka", lane je potrošio 20 miliona dolara za svoju zaštitu. To je za 2,5 miliona više nego godinu dana ranije. Troškove je povećao zbog negativne slike javnosti o kompaniji.

Šeril Sendberg, direktorka operacija u "Fejsbuku", u 2018. godini imala je povećane troškove bezbednosti za 200.000 dolara. Njoj je plaćeno 2,9 miliona dolara za obezbeđenje.

"Epl" je objavio da je prošle godine potrošio 310.000 dolara na svog prvog čoveka Tima Kuka.

Prema standardima ovog bogataškog kraja, ovo je vrlo skromna potrošnja - pogotovo ako uzmemo u obzir da je "Epl" manje-više stalno u vrhu najbogatijih kompanija sveta, navodi Biznis insajder.

Gugl je izdvojio 1,2 miliona dolara na bezbednost izvršnog direktora Sundar Picaija 2018. godine, što je gotovo dvostruko više nego prethodne godine kada mu je određeno 680.000 dolara za ličnu zaštitu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>