• 1

Vlasnici dobili nazad 160 lokala, 27 stanova...

Agencija za restituciju vratila je do sada ukupno 6.666 objekata, ili 4.631 poslovni prostor, 983 stana i 1.052 zgrade

  • 1

Država je za prva četiri meseca ove godine u procesu restitucije vlasnicima vratila 160 objekata, od čega 95 poslovnih prostora, 27 stanova i 38 zgrada, piše novosadski Dnevnik.

Agencija za restituciju vratila je do sada ukupno 6.666 objekata, ili 4.631 poslovni prostor, 983 stana i 1.052 zgrade.

Od ukupno 160 objekata koji su vraćeni od početka godine, u Vojvodini ih je najviše u Subotici - 13, tako da su sada ukupno 154 bivša vlasnika ili njihovih naslednika u tom gradu na severu došlo do oduzete imovine.

Od opština u Vojvodini vraćeno je pet objekata u Novom Sadu, jedan objekat u Bačkom Petrovcu, tri u Zrenjaninu i dva u Pančevu.

Kako je za ovaj list nedavno izjavila direktorka područne jedinice Agencije za restituciju u Novom Sadu Jasna Selaković, od početka postupka restitucije do prošlog meseca najviše objekata vraćano je u Novom Sadu, zatim Subotici i Somboru.

U istom razdoblju najviše poljoprivrednog zemljišta u Vojvodini vraćeno je u Bačkoj Topoli, zatim u Bečeju, Srbobranu, Senti i Novom Kneževcu. U zakonskom roku Agenciji za restituciju, iz Vojvodine je podneto 29.000 zahteva za vraćanje oduzete imovine.

Od tog broja rešeno je oko 11.500 zahteva za obeštećenje, uključujući rešenja, zaključke o odbacivanju i obustavi postupka. Ukupno je podneto oko deset hiljada zahteva za vraćanje oduzetog poljoprivrednog zemljišta, a veći deo je u Vojvodini.

100 hiljada hektara njiva

cvece, mak, polje, livada, zalazak sunca, njiva, priroda, romantika

Foto: Pixybay.com

U njima se potraživalo oko 100 hiljada hektara njiva oduzetih posle Drugog svetskog rata. Prva rešenja o naturalnom vraćanju imovine, podsećaju, doneta su 2012. godine, a u proteklih sedam godina Agencija za restituciju gotovo je privela kraju naturalnu restituciju.

Najmanji rezultati u vraćanju imovine zabeleženi su kod poljoprivrednog zemljišta, što, kako piše list, koči prosec komasacije u mnogim opštinama.

Komasacija je, dodaju, i u mnogim vojvođanskim lokalnim samoupravama kamen spoticanja za restituciju.

Procedura u restituciji je takva da, objašnjavaju, podnosiocu zahteva najpre vraćaju njive u katastarskoj opštini u kojoj su bile pre oduzimanja, ali ako to nije moguće, dobija parcele iz drugih katastarskih opština na području iste lokalne samouprave.

No, ako se dogodi da ni u jednoj katastarskoj opštini nema dovoljno komasiranog zemljišta za povraćaj, onda se traže u susednim lokalnim samoupravama.

Imovina koja bivšim vlasnicima ili njihovim naslednicima ne može biti vraćena u naturi biće isplaćena državnim obveznicama.

Po prošlogodišnjim izmenama Zakona o vraćanju oduzete imovine, prva rata državnih obveznica trebalo bi starim vlasnicima ili naslednicima da stigne 15. decembra 2021. godine, s tim što bi akontacija od 10 odsto utvrđenog iznosa za obeštećenje bila uplaćena 15. decembra naredne godine.

Država je za to izdvojila dve milijarde evra, a pojedinačno najviše se može dobiti 500.000 evra, bez obzira na to o kolikoj oduzetoj imovini je reč.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    Dragomije dasu neki ljudi došli do svoje imovine koja imje oduzeta posle 1945 godine.Alise pitam kadaće doći dan dase moja imovina nadoknadi kojusu Užički moćnici u sardnji poilicje i suda opoljačali a ta pljačka i dalje traje.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke