• 1

Rusi ljuti: "Amerikanci se ponašaju kao revolveraši sa Divljeg zapada"

"Ne! Evropljani, vi ćete kupovati naš prirodni gas. Nas ne zanima što je on najmanje 30 odsto skuplji od ruskog gasa“

  • 1

Umesto da se rukovode časnom konkurencijom na energetskom tržištu, Sjedinjene Američke Države se ponašaju kao u vremena Divljeg zapada, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

- ’Severni tok 2‘ je veliki međunarodni projekat koji se realizuje u interesu zemalja izvoznika i uvoznika prirodnog gasa. Ta inicijativa će biti najvažniji doprinos jačanju energetske bezbednosti Evrope, a predstavljaće i ozbiljnu konkurenciju američkim proizvođačima i isporučiocima te vrste goriva - rekao je Peskov u intervjuu za RT.

Prema njegovim rečima, SAD prosto vade revolvere iz futrola uz reči: "Ne! Evropljani, vi ćete kupovati naš prirodni gas. Nas ne zanima što je on najmanje 30 odsto skuplji od ruskog gasa“.

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. Novi cevovod trebalo bi da bude izgrađen pored „Severnog toka“. On će proći kroz teritorijalne ili isključivo ekonomske zone država duž obale Baltičkog mora: Rusije, Finske, Švedske, Danske i Nemačke. Ostalo je da se građevinska dozvola dobije još samo od zvaničnog Kopenhagena.

Tom projektu se protive Ukrajina i baltičke zemlje, kao i SAD koje Evropljanima nude svoj tečni prirodni gas.

Američki predsednik Donald Tramp pohvalio se juče isporukama "slobode i prilika", posle najava da Vašington nastavlja da nagovara svoje saveznike širom sveta da kupe precenjeni tečni gas.

(Telegraf Biznis/Sputnik)

Komentari

  • Aca

    Dace bog da tako i prodju ko negativci u tim filmovima jer su oni negativci!!!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke