• 0

Avio-kompanijama trgovinski rat i nafta oduvali profit za petinu

Vaduhoplovne kompanije će i ove godine ostvariti dobit, ali to neće biti laka zarada

  • 0

Globalne vazduhoplobne kompanije snizile su prognozu dobiti za ovu godinu za 21 posto zbog širenja trgovinskog rata i rasta cena nafte.

Međunarodna asocijacija za vazdušni saobraćaj (IATA), koja predstavlja oko 290 avio-prevoznika ili više od 80 odsto svetskog avio-prometa, saopštila je da se očekuje da ova industrija zabležiti u 2019. godini dobit od 28 milijardi dolara, a ne 35,5 milijardi dolara kako je predviđala u decembru, prenosi Rojters.

 - Vaduhoplovne kompanije će i ove godine ostvariti dobit, ali to neće biti laka zarada. Protekcionistički ili izolacionistički politički programi su u porastu - rekao je generalni direktor IATA-e, Aleksandr de Žinijak na godišnjem sastanku asocijacije u Seulu.

Globalna tržišta akcija su pala u petak nakon što je američki predsednik Donald Tramp neočekivano zapretio carinama na uvoz iz Meksika, što je pojačalo strahovanja da će eskalacija trgovinskih tenzija gurnuti SAD i druge velike ekonomije u recesiju.

Putnici, avion, aerodrom, oblaci

Foto-ilustracija: pixabay.com

Avio-kompanije su prošle godine zabeležile dobit od 30 milijardi dolara, ali su uslovi na tržištu kargo prevoza, koji predstavlja dodatni izvor prihoda za prevoznike, znatno oslabili ove godine.

- Vidite da međunarodna trgovina sada beleži nultu stopu rasta što neposredno utiče na naš kargo promet - rekao je de Žinijak za tv Rojters.

IATA je izrazila zabrinutost da bi trgovinske tenzije, koje su primorale nekoliko prevoznika u Aziji da obustave ili odlože preuzimanje naručenih teretnih aviona, mogle da se preliju i na tržište prevoza putnika.

Asocijacija predviđa da će rast kapaciteta za prevoz putnika, koji je dostigao 6,9 odsto u 2018. godini, ove godine usporiti na 4,7 posto, pri čemu bi prosečna cena karata trebalo da ostane nepromenjena, nakon prošlogodišnjeg pada od 2,1 odsto.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>