• 5
 ≫ 

Revolucija koja se neće svideti svima, ali je za sve korisna-trajne plastične čaše prvi put u Srbiji

 ≫ 

Srbija trenutno nema fabriku za proizvodnju trajnih čaša, a interesovanje za njima sve je veće, što može postati bum u industriji

  • 5

Da li ste znali da se u Srbiji na nekim muzičkim koncertima koriste trajne plastične čaše?  I da te iste možete posle festivala da nosite kući kao uspomenu? Da, u Srbiji se i to dešava, i iako po prvi put, interesovanje je sve veće, ali da bismo ih masovno proizvodili i od toga napravili bum, potrebno je samo jedno - da promenimo svest. 

Arsenal fest ove godine uvodi prvi u našoj zemlji upotrebu trajnih plastičnih časa na jednom velikom muzičkom festivalu, a kompanija Long Play je već imala ovakvu akciju tokom "Dana Darka Rundeka" u martu ove godine, kada su korišćene trajne umesto jednokratnih plastičnih čaša. Kako je uopšte realizovana ideja sa trajnim plastičnim čašama i to baš u Srbiji, za Telegraf Biznis priča Zoran Vulović, izvršni direktor Long Play koncertne agencije.

- Kada smo počeli da pripremamo seriju koncerata Darka Rundeka jedan od izazova za sve nas bio je da ispunimo Darkovu želju i molbu da se na koncertu prvi put u Srbiji koriste trajne plastične čaše. Povezali smo se sa francusko-hrvatskom kompanijom koja se bavi proizvodnjom ovih čaša i koja taj posao radi za veliki broj evropskih festivala. Uspeli smo u našoj zajedničkoj nameri da damo bar mali doprinos u smanjenju zagađenja - kaže Vulović.

Nije u Srbiji baš lako pokrenuti nešto novo, uvek postoje otpori, kaže on, ali ono što je za sve nas ohrabrujuće i što je važno, jeste reakcija publike koju su dobili, a koja je, ističe bila fantastična - svi su želeli da pomognu i prihvatili su bezrezervno ovu akciju.

trajne čaše Foto: Long play

Ipak, svedoci smo da su i države počele da budu svesnije i odgovornije i kreću sa gotovo agresivnim kampanjama da se smanji plastična otpad, tako, neke zemlje potpuno zabranjuju upotrebu plastičnog pribora, dok će od naredne godine, jednokratne čaše biti zabranjene i na svim muzičkim festivalima u Evropi, da bi i kod nas nešto bilo realizovano tipa, prema Vulovićevim rečima, nažalost, potrebna je i represija. 

- Izgleda da su te čaše ozbiljan neprijatelj koji se može pobediti samo zakonom. Možda zvuči paradoksalno, ali ni u Evropskoj uniji, a ni u Srbiji, plastične čaše ne mogu da se pobede bez uvođenja zakona o njihovoj zabrani. Ove godine Glastenberi, sigurno najveći evropski muzički festival, uveo je korišćenje trajnih plastičnih čaša. Arsenal fest se pridružio toj familiji, ako ni u čemu drugom, onda u tom delu možemo slobodno reći da smo deo sveta - kaže na Vulović.

Kada je reč o proširenju posla na druge industrije i kompanije, Vulović kaže da su one uvek povezane, i da je važno raditi na polju društvene odgovornosti i dobra, jer je onda posledično, to vezano i za sve ljude. Zajednički front u ovoj sferi, ističe, uvek je potreban.

A u čemu je tajna trajne čaše?

- Prvo, ovo je šansa za sve nas da uradimo nešto dobro u Srbiji. Postoji veliki broj festivala veliki broj raznih manifestacija i kulturnih i nekulturnih, to se nekome sviđa a nekome ne. I to je u redu. Ali zagađenje okoline se tiče svih nas. Svi mi u tome učestvujemo, ne dolaze vanzemaljci da nam bacaju otpad ili zagađuju zemlju. Naše čaše su trajne. Uzimate ih kao kauciju na festivalu, i možete je prilikom izlaska vratiti, a možete ih poneti i kao uspomenu. Posle svake večeri festivala nećemo ostaviti iza sebe gomilu đubreta i teško razgradivog otpada - priča.

Prednost njihovih čaša je i u tome što ih ne možete razbiti, ali ističu se još po nečemu a to je specifičan dizajn, na koji u ponosni - jednostavan je i moderan, a radio ga je, kao i kompletan brending festivala, Dečko car - braća burazeri.

Evropski parlament odobrio je novi zakon kojim se zabranjuju plastični predmeti za jednokratnu upotrebu. Ovim zakonodavstvom predviđa se i obavezno postavljanje oznaka o negativnom uticaju koji na okolinu ima bacanje cigareta s plastičnim filterima i posebno, upravo, platične čaše. Nažalost, Srbija kaska kada je reč o promenama i zaštiti životne sredine, a samim tim i svesti i brizi o njoj.

Tako, nemamo ni fabriku za proizvodnju kao je ona za potrebe kompanije Long Play:

Zoran Vulović Foto: Nebojša Babić

- Arsenal fest je još prošle godine pokušao da uvede trajne plastične čaše. Nažalost nismo uspeli. Proces izrade brendiranih čaša je proces koji traje najmanje dva meseca. Postoji samo par fabrika u Evropi koje se tim poslom bave. Naravno u periodu festivala sve fabrike su prebukirane. Prošle godine nismo uspeli, ali ove godine će čaše biti na Arsenalu -

A kada je reč o pokretanju prizvodnje u Srbiji, kaže:

- Posle serije koncerata Darka Rundeka na svim koncertima Long Play-a uveli smo korišćenje trajnih plastičnih čaša. Nakon Arsenal festa trajne plastične čaše brendirane logom benda i uz dozvolu menadžmenta biće i na koncertu Thievery Corporation 26. juna na Tašmajdanu. Ideja o proizvodnji ovakvih čaša u Srbiji je nešto o čemu treba razmišljati, jer potreba za njima svakako postoji i biće sve veća - kaže Vulović i dodaje za to postoji samo jedan preduslov, a to je promena svesti.

- Ne trebaju nam veći neprijatelji od nas samih. Svakodnevno zagađujemo sve oko sebe, a posle se čudimo šta se to dešava sa klimom, ponašamo se kao da nismo odavde. Promena stava države i medija pre svega, i mali koraci kao ovaj na Arsenal festu će dovesti do velikih promena -

Vulović se nada da ova ideja može da se proširi i na širi asortiman, ali i da prisustvujemo svojevrsnoj revoluciji:

- Možda to zvuči neskromno, ali ovo je sigurno revolucija koja se nekome neće svideti, ali je za dobro svih nas. Zabrana upotrebe jednokratnih plastičnih čaša je samo početak i ponosni smo što smo deo tog fronta - rekao nam je Vulović.

Sam Darko Rundek ne krije koliko je ponosan što učestvuje na festivalu u Kragujevcu na kome se čaše ne bacaju:

- Dosta je bilo plastike posle koncerata i gomile platike sa kojim se ne zna šta da se radi. Ponosan sam što čaše sa ovog festivala mogu da se vraćaju, kupuju, i ponosan sam na vas što doprinosimo lepšem, čistijem svetu - poručio je Rundek uoči festivala u Kragujevcu.

Pridružite se i vi akciji - ne bacajte, uzmite čaše!

VIDEO: Smrt zvana plastična kesa

(Vesna Bjelić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tirinti

    10. jun 2019 | 11:34

    A zašto bi ih nosio kući? Da prebacujem iz ćoška u ćošak.iz vetrine na tavan i na kraju opet bacim u smeće.

  • lola

    10. jun 2019 | 14:19

    Bravo za ideju!

  • Bane

    10. jun 2019 | 11:30

    Tako jeee...plastike još,betona,asvalta...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>