• 1
 ≫ 

Razočarani u Albaniju, neće da ostave svoj novac: Korupcija, monopol, Rama...

 ≫ 

Od stranih preduzeća je traženo da ocene poslovno okruženje bodovima od 0 do 100, a prosečan rezultat do kojeg se došlo u anketi iznosi 39 poena

  • 1

Monopoli i nelojalna konkurencija, korupcija, državna birokratija i neformalna ekonomija glavne su prepreke s kojima se suočavaju strani investitori u Albaniji, saopštila je albanska Asocijacija stranih investitora (FIAA).

Ocena oko 80 preduzeća sa stranim kapitalom koja posluju u Albaniji, članica FIAA, o poslovnoj klimi od početka ove godine uglavnom je nepovoljna, navodi se u istraživanju albanske Asocijacije stranih investitira za 2019., prenosi portal SeeNews.

Od stranih preduzeća je traženo da ocene poslovno okruženje bodovima od 0 do 100, a prosečan rezultat do kojeg se došlo u anketi iznosi 39 poena.

Predviđanja učesnika ankete su malo pozitivnija za drugu polovinu godine, gde se očekuje rast indeksa na 45, ali on i dalje ostaje ispod 50 bodova.

Prema oceni stranih investitora, najviše se pogoršao indikator političke klime u Albaniji, a prate ga transparentnost vladinih procedura, red i bezbednost, kao i sistem i procedure javnih nabavki, dok su bankarski sistem i pristup finansijama zabeležili najveći napredak, navodi se u informaciji.

Udruženja stranih privrednih subjekata koji posluju u Albaniji u maju su snažno apelovala na vladu i opoziciju da postupaju odgovorno i ulože sve napore kako bi se izašlo iz političkog ćorsokaka u koji je zemlja nedavno upala, a koji ometa investicije.

- Pozivamo sve političke stranke da pronađu rešenje za ovu situaciju. Svaki dan koji prođe bez rešenja urušava poverenje građana u politički sistem i ekonomiju i odvraća potencijalne strane investicije - navele su u zajedničkom saopštenju Američka privredna komora u Albaniji, FIAA, Nemačka asocijacija industrije i trgovine u Albaniji (DIHA) i Međunarodna trgovinska komora (IČ).

- Mnogi naši članovi izražavaju razočaranje zbog političke nesigurnosti koja negativno utiče na poslovno okruženje i ekonomiju Albanije - dodaje se u saopštenju tih organizacija.

Poslanici iz redova albanske opozicije napustili su parlament u februaru, odbijajući dijalog sa premijerom Edijem Ramom i tražeći da se formira prelazna vlada bez Rame, koja bi imala zadatak da pripremi prevremene izbore, podseća SeeNews.

Opozicija je organizovala nekoliko protestnih mitinga od sredine februara, optužujući albansku vladu za korupciju i izborne prevare i zahtevajući vanredne izbore.

VIDEO: U Albaniji protest protiv Edija Rame

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cika Velja

    11. jun 2019 | 14:20

    Sto pre im treba pridruziti šiptare...da zajedno uzivaju?!?!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>