• 31

Neverica: Ko može Leskovčanima da zabrani roštilj na ćumur?

Profesor Ivan Stanković, predsednik Nacionalnog saveta za bezbednost hrane kaže da ne postoji preporuka EFSA da se takav način pripreme mesa izbaci iz upotrebe

  • 31

Na jugu zemlje, u krajevima poznatim po najboljem roštilju u Srbiji, sa nevericom dočekuju predlog da se zakonom zabrani upotreba roštilja na ugalj u ugostiteljskim objektima i oni zamene grilovima na struju ili gas.

Kako je za list Politika rekao Zoran Mirašević, predsednik Udruženja ugostiteljsko-turističkih poslenika iz Niša, ovakva inicijativa, po njegovom mišljenju, teško je ostvariva.

Mislim da Srbija ima mnogo većih problema od ukidanja ćumura, koji se godinama koristi u svim ugostiteljskim objektima. Izlišno je komentarisati ovakve informacije. To sigurno neće proći u Nišu, Vranju ili Leskovcu a prema mom mišljenju ni u Beogradu – kaže Mirašević.

Meso, roštilj

Foto-ilustracija: Flickr/Robert S. Donovan

Podsetimo, Odboru za zdravlje i porodicu nedavno je stigla građanska predstavka dr Ivana Nikolića iz Beograda da se zakonom zabrani upotreba roštilja na ćumur, kao način borbe sa sve učestalijim tumorom debelog creva. I to zbog određenih štetnih jedinjenja koja se stvaraju isključivo prilikom korišćenja roštilja na ugalj.

Dr Ivan Stanković, profesor Farmaceutskog fakulteta i predsednik Nacionalnog saveta za bezbednost hrane, rekao je za „Politiku” da je istina da u dimu ima policikličnih aromatičnih ugljovodonika koji su kancerogeni. Po njegovom mišljenju, osnovno pitanje je koliko se dimljene hrane unosi u organizam. Stanković ističe da trenutno ne postoji preporuka Evropske agencije za bezbednost hrane (EFSA) ili drugih međunarodnih tela da se takav način pripremanja hrane izbaci iz upotrebe. On nije upoznat da je u nekoj državi do sada zakonom zabranjeno korišćenje roštilja na ugalj.

Prema njegovim rečima, u tom smislu bi grilovi na gas ili struju bili bezbedniji jer njihov dim ne sadrži opasna jedinjenja. Smatra da ovakva inicijativa „nije loša” ali je pitanje da li postoji dovoljno dokaza da bi uvođenje te mere pomoglo u poboljšanju zdravlja građana. U svakom slučaju, dodaje, ne treba preterivati u konzumiranju dimljene hrane.

VIDEO: Da li ste znali da od mesa za ćevape možete da napravite uštipke za roštilj?

(Telegaf Biznis/Politika)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miloard

    Ovi nisu normalni, koja budala peče roštilj na uglj, ja još nisam upoznao takvu osobu. Pojedini ljudi uopšte ne prave razliku između uglja i ćumura.

  • Milorad

    Imam 65 godina, meni kum umro 61-ve u 50 godina života od raka želuca, 75-te umrla mi sestra od tetke po majci, od raka debelog creva u 35-oj godini života, i od tada sam pa do sada pročitao milion stvari koje dovode do oboljenja raka, Mogu vam reći da ne postoji glava na planeti koja može bar približno reći šta je uzrok nastanka raka. To su samo nagađanja, i niko ništa ne zna. Mogu i ja da nagađam, da kažem da je generalno kriva kompletna ishrana. Pre 70-ih počela modifikacija svega što čovek koristi u ishrani, kao na primer, bikče 60-ih godina 500-600kg, danas je svinja toliko teška, bik 2t, krompir jedan, paradajz teži 1kg, i da ne nabrajam dalje, i mene niko živi ne može ubediti da je to zdravo, i da ne nabrajam još milion razloga koja verovatno dovode do kancera najteže bolesti, pa do nje je šećerna bolest, a srce manje više, umrem kao čovek, bar se ne otežem i umirem o bolova.

  • Biljka

    A na drva? Moze li rostilj na drva?

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke