• 31
 ≫ 

Neverica: Ko može Leskovčanima da zabrani roštilj na ćumur?

 ≫ 

Profesor Ivan Stanković, predsednik Nacionalnog saveta za bezbednost hrane kaže da ne postoji preporuka EFSA da se takav način pripreme mesa izbaci iz upotrebe

  • 31

Na jugu zemlje, u krajevima poznatim po najboljem roštilju u Srbiji, sa nevericom dočekuju predlog da se zakonom zabrani upotreba roštilja na ugalj u ugostiteljskim objektima i oni zamene grilovima na struju ili gas.

Kako je za list Politika rekao Zoran Mirašević, predsednik Udruženja ugostiteljsko-turističkih poslenika iz Niša, ovakva inicijativa, po njegovom mišljenju, teško je ostvariva.

Mislim da Srbija ima mnogo većih problema od ukidanja ćumura, koji se godinama koristi u svim ugostiteljskim objektima. Izlišno je komentarisati ovakve informacije. To sigurno neće proći u Nišu, Vranju ili Leskovcu a prema mom mišljenju ni u Beogradu – kaže Mirašević.

Meso, roštilj

Foto-ilustracija: Flickr/Robert S. Donovan

Podsetimo, Odboru za zdravlje i porodicu nedavno je stigla građanska predstavka dr Ivana Nikolića iz Beograda da se zakonom zabrani upotreba roštilja na ćumur, kao način borbe sa sve učestalijim tumorom debelog creva. I to zbog određenih štetnih jedinjenja koja se stvaraju isključivo prilikom korišćenja roštilja na ugalj.

Dr Ivan Stanković, profesor Farmaceutskog fakulteta i predsednik Nacionalnog saveta za bezbednost hrane, rekao je za „Politiku” da je istina da u dimu ima policikličnih aromatičnih ugljovodonika koji su kancerogeni. Po njegovom mišljenju, osnovno pitanje je koliko se dimljene hrane unosi u organizam. Stanković ističe da trenutno ne postoji preporuka Evropske agencije za bezbednost hrane (EFSA) ili drugih međunarodnih tela da se takav način pripremanja hrane izbaci iz upotrebe. On nije upoznat da je u nekoj državi do sada zakonom zabranjeno korišćenje roštilja na ugalj.

Prema njegovim rečima, u tom smislu bi grilovi na gas ili struju bili bezbedniji jer njihov dim ne sadrži opasna jedinjenja. Smatra da ovakva inicijativa „nije loša” ali je pitanje da li postoji dovoljno dokaza da bi uvođenje te mere pomoglo u poboljšanju zdravlja građana. U svakom slučaju, dodaje, ne treba preterivati u konzumiranju dimljene hrane.

VIDEO: Da li ste znali da od mesa za ćevape možete da napravite uštipke za roštilj?

(Telegaf Biznis/Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • KV

    16. jun 2019 | 15:02

    Neka prvo izbace antibiotike i hormone iz stočne hrane,koji kao sadržaj mesa su mnogo i dokazano štetni i doprinose oboljenju od kancera.

  • Andrej

    16. jun 2019 | 13:14

    Da zabranite rad svih termoelektrana. Da zabranite sve izvore grejanja na ugalj Da zabranite dimljenje mesa po selima. Da zabranite pecenje prasica i jagnica.... Da li ti neki sede po nekim tamo agencijama i razmisljaju kako da opravdaju svoje mesto i novac koji trose, pa izmisljaju problem kao urgentan...ne znam!

  • DR Gane

    16. jun 2019 | 13:49

    E DA NIJE ODVALIO OVU GLUPOST NIKO NIKADA U SRBIJI NE BI ČUO ZA OVOG STRUČNJAKA Dr STANKOVIĆA !!!! PROSLAVI SE ČOVEK A NI TREPNUO NIJE !!!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>