• 0
 ≫ 

Porez na prihod od intelektualne svojine u Srbiji samo 3%, stranci prave patente

 ≫ 

Ekonomije su nam uglavnom bile zasnovane na proizvodnji, što treba da nastavimo, ali sve više treba da prelazimo na to da ovde stvaramo intelektualnu svojinu

  • 0

 Srbija je jedna od najkonkurentnijih zemalja kada je reč o oporezivanju intelektualne svojine, jer je početka godine uvela poreske olakšice i time napravila hrabar korak, izjavila je danas u Banjaluci srpska premijerka Ana Brnabić.

Brnabić je istakla da je za one koji ulažu u znanje, edukaciju, razvoj i istraživanja i stvaraju intelektalnu svojinu u Srbiji, koja je i registrovana u našoj zemlji, porez na prihod od intelektualne svojine samo 3 odsto, umesto 15 procenata, što je opšta stopa poreza.

- Danas imamo interesovanje stranih kompanija da otvaraju patentne biroe, da ulažu u istraživanja i razvoj, da registruju svoja autorska prava i intelektualnu svojinu, jer smo već konkurentni -  rekla je Brnabić, koja je učestvovala na konferenciji "Digitalizacija i intelektualna svojina: Kraj ili novi pocetak".

Time će Srbija, osnažiti svoje ljude i privredu i to će biti najveća transformacija društva i ekonomije, podvukla je premijerka.

Ana Brnabic, Banja luka panel Digitalizacija i intelektualna svojina

Foto: Slobodan Miljevic

Ona je primetila da se temom digitalizacije i intelektualne svojine na Balkanu ne bavimo dovoljno, a trebalo bi, jer je napredak u toj oblasti neophodan ako želimo da napredujemo i budemo konkurentni u 21. veku.

Takođe, ukazala je da je ta tema važna i zbog evropskih integracija, te podsetila da se pitanjem intelektalne svojine bavi Poglavlje 7.

U okviru Poglavlja 7 zemlje Zapadnog Balkana koje žele da se priključe EU moraće da uvedu i poštuju nove standarde, kako bi Unija bila sigurna da će njihova intelektualna svojina biti zaštićena od plagijata i piraterije, istakla je Brnabić.

Brnabić je navela da neće samo to obezbediti brži napredak, već da je potrebno da se kroz slične konferencije otvara prostor za razmenu iskustava i da je za bržu i dinamičniju ekonomiju neophodno ono što stvaramo svojom pameću, kao dodatna vrednost, pored onoga što stvaramo rukama.

- Ekonomije su nam uglavnom bile zasnovane na proizvodnji, što treba da nastavimo, ali sve više treba da prelazimo na to da ovde stvaramo intelektualnu svojinu, što što se podrazumeva pod pojmom kreativne industrije, što je dodatna vrednost - rekla je Brnabić.

U tom smislu, navela je kao značajne Zakone o autorskim pravima, o žigu, o patentima, koji se bave zaštitom prava intelektualne svojine, ali je istakla da je neophodno da se stvori podsticajna klima za stvaranje intelektualne svojine, odnosno ekonomije zasnovane na znanju, kako bi se obezbedio što brži napredak.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari