• 2
 ≫ 

Oči avio-sveta uprte u Srbiju: MTU gradi fabriku u Novoj Pazovi, niče i vazduhoplovni klaster (FOTO)

 ≫ 

Prisustvo ovog svetskog giganta na srpskom tržištu biti ključno za kreiranje nacionalnog vazduhoplovnog klastera

  • 2

Kompanija za proizvodnju motora za avione MTU saopštila je da će svoju fabriku u Srbiji graditi u Novoj Pazovi i da očekuju da će početkom 2022. početi proizvodnja.

Kako se navodi, ubrzo će biti osnovana lokalna podružnica koja će biti zaduzena za zapošljenje kadrova, a koji će raditi na pripremnoj fazi. 

Premijerka Srbije Ana Brnabić pozdravila je ranije odluku ove kompanije i rekla da će prisustvo ovog svetskog giganta na srpskom tržištu biti ključno za kreiranje nacionalnog vazduhoplovnog klastera. 

Kompanija MTU Aero Engines AG za proizvodnju motora za avione vodeći je prozvođač takvih motora i jedan od najvećih proizvođača u svetu.

Plan je, kako se navodi, da fabrika za remont ima kapacitet od 400.000 radnih časova godišnje. 

Ana Brnabic, MTU avio motori

Foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Ovo će biti novo postrojenje i dodatni kapacitet na već postojeći od 1,9 miliona radnih časova godišnje ove kompanije. MTU će otvoriti u Srbiji novu podržnicu MTU Maintenance d. o. o. koja će, kako je saopšteno, biti operativna 2022. godine.

Tokom boravka na Pariskom sajmu, sprska premijerka Ana Brnabić je posetila štand kompanije MTU i predstavila vladine planove za nacionalni vazduhoplovni klaster. 

Memoranduma o razumevanju kompanija MTU i Vlada Srbije potpisali početkom maja ove godine. U toku ove godine MTU će osnovati projektnu kancelariju u Beogradu koja će koordinisati dalje osnivanje kompanije i njen razvoj.

Investicija u Srbiji, navode, doneće nekoliko stotina novih radnih mesta, uz naglo povećanje broja zaposlenih u prvim godinama rada.

- Uspostavljanje nove fabrike je deo priče o globalnom rastu MTU. Uključivanje imena Srbije u naš brend podvlači naše poverenje da ćemo postati vredan i posvećen igrač u Srbiji - kaže se između ostalog u saopštenju.

Partnerstvo s nemačkom kompanijom MTU počeće u oktobru otvaranjem proizvodnog i servisnog centra u Srbiji, najavila je ranije danas premijerka posle sastanka sa članom upravnog odbora MTU Mihaelom Šrajegom na vazduhoplovnom sajmu u Buržeu, kod Pariza.

U zajedničkoj izjavi sa Šrajegom posle sastanka i obilaska štanda MTU, koji će u Srbji investirati u visoke tehnologije, ona je još jednom izrazila zadovoljstvo i zahvalnost zbog buduće saradnje i Šrajegu uručila pismo kojim potvrđuje podršku partnerstvu.

Ona je novinarima rekla da se radi o jednoj "toliko kredibilnoj kompaniji" da kad ona investira u Srbiju, onda cela avioindustrija obrati pažnju na to šta se u Srbiji dešava.

Zato je investicija ove kompanije od izuzetne važnosti za Srbiju, dodala je premijerka.

Naglasila je da je saradnja sa MTU u potpunosti u skladu sa vizijom vlade o razvoju privrede zasnovane na znanju.

- Ne samo da smo uspeli da dovedemo MTU nego su oni toliko zadovoljni da nas već promovišu u svetu kod svojih partnera - rekla je premijerka.

Ana Brnabić je u Buržeu obišla i štand Erbasa, gde je izložen helikopter H145.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rade Jovanović

    19. jun 2019 | 14:34

    Nadam se da neko vodi računa o tome, šteo se sve ozbiljnije strane investicije, odvijaju severno od Save i Dunava.(Dobanovci, Šimanovci,Ruma , dve Pazove, Inđija, Novi Sad, Pančevo, Zrenjanin itd). Južno, zapadno i istočno, uglavnom tanke Turske, Bugarske i Korejske firme. Bio bi srećan, da nisam u pravu.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>