• 1

Počelo najveće uklanjanje hidroelektrane u Evropi ikada

Uklanjanje brane visine 36 metara oslobodiće reku Selin, što će dovesti životinjski svet nazad u ovaj vodeni tok sve do zaliva Mon Sen Mišel

  • 1

Ne treba puno trošiti reči na to koliko su reke bitne za naš ekosistem. Međutim, zabrinjava podatak da samo trećina najdužih reka na svetu slobodno teče – ostale imaju prepreke koje im menjaju protok ili utiču na rečni tok. Sa fragmentacijom i regulacijama vodenog toka, dolazi do brojnih anomalija u ekosistemu. Kako WWF objašnjava, „one stopiraju prirodan tok sedimenata niz reku i sprečavaju migraciju riba čime se utiče na njihov životni ciklus što dovodi opadanja riblje populacije„.

Međutim, iz Francuske stiže vest koja ohrabruje. Naime, u ovoj zemlji počelo je uklanjanje hidroelektrane Vezins i La Roche Qui Boit na reci Selin. Sa svojom visinom od 36 metara, uklanjanje brane Vezins će ujedno biti i do sada najveće uklanjanje jedne brane u Evropi.

Čestitamo Francuskoj na njihovoj akciji uklanjanja brana što će značajno uticati na život migratornih riba poput lososa, jegulje i jesetre.“ – rekao je Andreas Baumüller, ispred WWF-a.

Uklanjanje brane će osloboditi oko 88 kilometara reke Selin, što će uticati da ova reka ponovo slobodno teče. Uklanjanje hidroelektrane će povećati kvalitet vode, uticaće na povratak u njihova prirodna staništa, ali će doneti i brojne prednosti za ljude i prirodu duž reke.

Ove dve brane su u funkciji od 1920. i 1930. godine, međutim one davno ne rade kako treba. Kako asocijacija za uklanjanje brana objašnjava, „rezervoari brana su popunjeni sedimentima, hidroelektrana generiše mali profit, a tokom leti su pravi izvor toksične cijanobakterije.

Iako je uklanjanje ove dve brane veliki korak za civilizaciju i prirodu, poražavajući je podatak da na evropskim rekama ima oko 3.500 različitih barijera. Donacijom građana širom Evrope pokreću se inicijative za uklanjanje brana i oslobađanje rečnih vodotokova.

Uklanjanje dve brane na reci Selin ne samo da će pozitivno uticati na okolni ekosistem, već će značajno poboljšati prirodne uslove na jednoj od najvećih turističkih atrakcija u Evropi.

Kada se brane uklone, priroda se neverovatno brzo može oporaviti pa jedva čekam da vidim kako će losos ponovo zaplivati oko Mon Sen Mišela – stenovitog ostrva u kanalu Lamanš sa manastirom koje se nalazi na listi UNESCO Svetske baštine.

(Telegraf Biznis/Gradnja.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Arhimed

    22. jun 2019 | 19:30

    Francuzi imaju najvise proizvedene elekteicne energije iz nuklearnih elektrana na svetu po broju stanovnika, tako da mogu hidroelektrane koje ne rade kako treba da ukinu i da salju "ekoloske" poruke. Sve je to marketing. Sada kada nase NVO budu ovo citale, trazice da se "ukloni" Djerdap da bi jesetra mogla da se mresti.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>