• 0

Bezos ide korak dalje: Šef Amazona predstavio lander, želi gradove i u svemiru

Bezos je predstavio svoju viziju ljudske kolonizacije Sunčevog sistema

  • 0

Šef Amazona i najbogatiji čovek na Zemlji Džef Bezos nedavno je predstavio višekratno iskoristivi lander Blue Moon koji će prevoziti astronaute iz orbite na Mesec i nazad.

Osim toga velikog landera koji može prevoziti rovere, robote, građevinske strojeve i ljude, Bezos je predstavio i svoju viziju ljudske kolonizacije Sunčevog sistema koja se oslanja na ideju njegovog profesora sa Prinstona fizičara Džerarda K. O’Nila, koji je sedamdesetih godina prošlog veka izradio koncept velikih cilindričnih svemirskih prostorija.

Slično kao u O’Nilovom konceptu Bezos je zamislio prostorije dužine više kilometara koje bi se okretale i stvarale veštačku gravitaciju, a u njima bi se mogli nalaziti čitavi gradovi, agrikulturne površine, pa čak i nacionalni parkovi.

Džef Bezos

Foto: Profimedia

Ta ideja o kojoj je pisao i Klark u romanu Susret s Ramom mogla se nedavno videti i u filmu "Elysium".

Bezos smatra da je za kolonizaciju Sunčevog sistema i ekspanziju milijardi ljudi u svemiru puno bolje ići u tom smeru nego kolonizovati Mesec i potencijalno nastanjive planete, jer su ta svemirska tela manja od Zemlje i imaju puno manju gravitaciju.

Taj problem ne bi rešilo nikakvo teraformiranje, jer ljudska fiziologija jednostavno nije prilagođena uslovima niske gravitacije.

Stoga bi cilindrične prostorije s gravitacijom koja je ista kao na Zemlji po njemu bile puno bolje rešenje. Bezos je svestan da gradnja takvih naseobina s tehnološke strane neće biti moguća još dugo vremena, ali veruje da je to najbolji put kojim čovečanstvo treba stremiti ukoliko želi postati "svemirska nacija".

(Telegraf biznis / seebiz.eu)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>