• 14

Tabaković: Podvucite crtu - ko u porodici troši a ko zarađuje

Najave o povećanju plata i penzija do kraja godine osnovane

  • 14

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je da su najave o povećanju plata i penzija do kraja godine osnovane i da to ni na koji način neće ugroziti nisku inflaciju ni stabilne javne finansije.

- Od aprila 2017. zaključno sa jučerašnjim datumom, kupili smo 3,7 milijardi evra i time ojačali devizne rezerve ove zemlje. Onda je jasno da je priliv i veća ponuda deviza nego njihova tražnja, a to je jedan od rezultata do kojih smo došli od 2012. godine - rekla je Tabaković za TV Prva, povodom 135 godina postojanja NBS.

Prema njenim rečima, jedan od rezultata je i zaostavština Aleksandra Vučića - koordinacija fiskalnih i monetarnih vlasti.

- Narodna banka u koordinaciji s Vladom, to se vidi na svakom monitoru menjačnice u Republici Srbiji i to je najbolja slika našeg rada - istakla je guvernerka.

Ona je istakla da je rast od 17 dostigao 22 odsto i da je to reinvestirana dobit preduzeća koja ovde rade koja su odlučila da ne isplate dobit osnivačima u inostranstvu, već da ih ponovo ulože u Srbiji.

novčanik Foto: Pixabay

- Mi radimo na investicionom ambijentu i to je odgovorna Srbija koja drži do svoje reči i ona ima nameru da dugoročno postiže u smislu niske inflacije, stabilnog privrednog okruženja u kojem se pouzdano zna da je ovo država u kojoj raste porez na dobit - rekla je Tabaković.

Prema njenim rečima, takav odnos izvršne vlasti, predsednika vlade, odnosno danas predsednika države i NBS, doveo je do toga da je privreda Srbije iz gubitka od pre pet godina došla do 4,2 milijarde evra dobiti.

- To je proces koji se ne dešava preko noći, to je rezultat konsolidacije javnih finansija podstaknutim od 2012. merama monetarne politike a onda i podržanim od 2014. do danas. Taj rezultat, višak u državnoj kasi biće biti usmeren najviše u infrastrukturu i povećanje životnog standarda - rekla je Tabaković.

Guvernerka je uputila i savet građanima da se ugledaju na državu kada je reč o uređenju finansija.

- Podvucite crtu ispod loših rezultata, nemojte da skrivate istinu ni od sebe ni od drugih, jer da biste počeli da rešavate probleme morate da vidite ko u porodici troši a ko zarađuje i da uravnotežite očekivanje sa realnim mogućnostima i da ne čekate nikavu pomoć, da ne tražite izgovore, kao što ih Srbija nije tražila već je ušla u ozbiljne reforme - objasnila je ona.

Dodala je da bez timskog rada, jedinstva i cilja i ideje za koju država radi ne bi moglo da se priča o kursu koji je oko 118 evra.

- Ne bismo mogli ni da pričamo o nikad većim deviznim rezervama koje su prešle 12 millijardi evra, a da su neto, čiste državne rezerve preko 10 milijardi, da ne dugujemo MMF ni dinar i da je u tim deviznim rezervama samo 1,9 milijardi obavezna rezerva banaka. Sve ostalo je državi na raspolaganju da uređuje svoju stabilnost - rekla je ona.

Kako je objasnila, kupovina zlata predstavlja diverzifikaciju deviznih rezervi radi održavanja finansijske stabilnosti.

- Tih preko 21 tone zlata koje imamo znači da treba voditi računa da se štedi dok se ima, a ne onda kad se nema i žali se za vremenima što niste onda kad ste mogli - zaključila je guvernerka Tabaković.

VIDEO: Zanimljive činjenice koje niste znali o bankomatima

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Alo

    2. jul 2019 | 11:13

    Sram te bilo imas platu 600000 din.i ti ces nekom da solis pamet.prodala si stan za ogromne pate 10 puta skuplje od prave vrednosti.mrs.

  • Ana

    2. jul 2019 | 11:25

    Moja plata 33 hiljade,nek pokusa da ekonomise u mom slucaju posto vazi za nekog strucnjaka,sramno

  • Kizza

    2. jul 2019 | 11:43

    Ti sigurno "zaradi" svoju platu

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>