• 20

Država oprostila dug Srbijagasu

Vlada je odlučila da potraživanje prema Srbijagasu u ukupnom iznosu od više od 141 milijarde dinara (1,2 milijarde evra) konvertuje u trajni ulog Republike Srbije

 • 20

Vlada Srbije otpisala je celokupan dug javnog preduzeća Srbijagas prema državi u ukupnom iznosu od 1,2 milijarde evra. To proizilazi iz Zaključka Vlade Srbije od 26. marta 2019. a koji je na upit dostavljen Radiju Slobodna Evropa (RSE).

Dug Srbijagasa, preduzeća koje je u stopostotnom vlasništvu Srbije, prema državi gomilao se godinama, a skoro 80 odsto tog duga (933,8 miliona evra) nastalo je tako što su se aktivirale bankarske garancije, koje je država Srbija dala za dugoročne kredite koje je kod komercijalnih banaka uzimao Srbijagas, vidi se u Zaključku Vlade.

U tekstu Zaključka stoji da je Vlada odlučila da potraživanje prema Srbijagasu u ukupnom iznosu od više od 141 milijarde dinara (1,2 milijarde evra) konvertuje u trajni ulog Republike Srbije u javno preduzeće Srbijagas, odnosno da kao osnivač Republika Srbija za iznos konvertovanog potraživanja poveća kapital javnog preduzeća.

Reč je, praktično, o otpisivanju duga javnom preduzeću Srbijagas, objašnjava za RSE član Fiskalnog saveta Srbije Vladimir Vučković, uz napomenu da u ekonomskom smislu to nije dodatni trošak za budžet, odnosno za građane Srbije.

- Taj novac je već potrošen. Država je već platila obaveze Srbijagasa u ovom iznosu od 1,2 milijarde evra i to se do sada vodilo kao dug ’Srbijagasa’ prema državi, kao da će jednog dana Srbijagas tu državnu pomoć da vrati. To nije bilo realno, nije bilo ni planirano, samo je računovodstveno beleženo tako, a sve vreme se zapravo znalo da je to potrošen novac i da ’Srbijagas’ to nikada neće moći da plati - kaže Vučković

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Patriota

  4. jul 2019 | 14:27

  A sto ne uzmu Bajatovicu onolike pare?

  42
  1

  Podelite komentar

 • Rs

  4. jul 2019 | 11:50

  Al zato nama sirotinji i boraniji niko ne oprašta dugove za struju,telefon itd

  32
  0

  Podelite komentar

 • Zokio

  4. jul 2019 | 13:34

  Muko moja predji na drugog! Narod glupav pa trpi!

  32
  0

  Podelite komentar