• 10

Fabrika "21. maj" iz Rakovice pravila je 200.000 motora za "Zastavu", a sad prodaje svoj inventar

Prodaje se deo nepokretne i pokretne imovine nekadašnjeg jugoslovenskog giganta

  • 10

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila je prodaju dela nepokretne i pokretne imovine nekadašnjeg jugoslovenskog giganta, fabrike automotora "21. maj" iz Rakovice.

Na prodaju je pet industrijskih zgrada, zemljište kao i oprema iz radionica i sitan inventar, navodi se u tekstu oglasa. Početna cena na javnom nadmetanju, koje će se održati 8. avgusta u prostorijama Agencije u Beogradu, jeste 24.797.767 dinara.

Fabrika je osnovana 1948. godine kao vojna fabrika za prozvodnju motora za avione i helikoptere, ali je ubrzo počela proizvodnju i za drumska vozila. Zapošljavala je oko 5.000 radnika koji su sklapali motore za kompanije Fijat, Boš, Rols rojs, Boing...

21. maj kompanija DMB

Printskrin: Google

Kao "zlatna godina" u istoriji fabrike izdvojila se 1989. kada je proizvedeno 200.000 motora za automobile marke "Zastava".

Fabriku je činilo nekoliko pogona: Fabrika motora i transmisija (osnovana 1948. godine), zatim Fabrika malolitažnih motora (iz 1970. godine), Fabrika automotora, koja je pravila motore od 1981. do 2008. godine, da bi se naknadno 2010. godine proizvelo još 50 motora za potrebe firme Zastava specijalni automobili Sombor, koja je tada još uvek proizvodila automobile iz nekadšnjeg Zastavinog programa na osnovnom modelu putničkog vozila Skala 101...

Takođe, deo ove kompanije je bila i "Fabrika danas" koja se bavila proizvodnjom delova i pribora za motorna vozila i njihove motore.

Od 2003. godine matična kompanija je u restrukturiranju, u međuvremenu je planirana privatizacija, a 21. decembra 2015. doneta je odluka o bankrotstvu.

(Telegraf biznis / Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Trta

    Tito, naucio si radnike da imaju posao. Sada im ne valjas, nisi patriJota.

  • Dokoni starac

    Ovde 5.000 radnika manje, onde 10.000 radnika manje, tamo još 3-5-7 hiljada manje... Kad samo počnem da se prisećam šta je sve u Srbiji propalo pitam se kako ovaj narod uopšte živi.Mački o rep ove kineske i korejske motačnice kablova u kojima radi jeftina radna snaga, a zatvorili smo industriske gigante. Gde da se sad zaposli mlad inženjer? U JURU? Blago nama.

  • Lala

    E da neko nastavi da prozivodi motore za helikoptere a neko ostalo pa da pravimo sve to a ne da kupujemo...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke