• 0
 ≫ 

Brnabić o tužbi Adrija Ervejza: Mi smo "čisti", a ako bude napravljen slučaj, pobedićemo

 ≫ 

Srbija u potpunosti poštuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju tako da smo u tome svemu u potpunosti čisti, rekla je Brnabić

  • 0

Premijerka Ana Brnabić odbacila je tvrdnje slovenačke kompanije Adrija ervejz da Srbija dodeljuje prekomernu državnu pomoć kompaniji Er Srbija i istakla da naša zemlja poštuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, kojim je zabranjena državna pomoć preduzećima.

- Srbija u potpunosti poštuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju tako da smo u tome svemu u potpunosti čisti - rekla je Brnabić za Tanjug i dodala da je uverena da će Srbija "pobediti", ukoliko neko proba da od ovoga napravi slučaj.

Ona objašnjava da je Srbiji i ranije prigovarano kako navodno dodeljuje prekomernu državnu pomoć preduzećima i time krši SSP, a kao primer podseća na slučaj Smederevske Železare.

Ni u tom slučaju, kaže, nije bilo davanja državne pomoći.

- S druge strane, Evropska komisija je uvela kvote koje su direktno protiv slobodne trgovine i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. I dalje mi ne dajemo nikakvu državnu pomoć Železari Smedervo - kaže predsednica vlade.

Tada, kada je slučaj Železare bio aktuelan, kaže, Srbija je prošla rigoroznu "antidamping" istragu.

Predsednica vlade objašnjava da nema konačne informacije da li je taj proces uopšte pokrenut, ali ukazuje da njena vlada i resorna ministarstva paze na sve što se tiče državne pomoći.

- Radimo u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju koji zabranjuje državnu pomoć. Ministarstvo privrede i Ministarstvo evropskih integracija, vlada, i ja kao predsednica vlade, pazimo na to - rekla je Brnabićeva.

Slovenacka kompanija Adrija ervejz žalila se evropskim institucijama tvrdeći da kompanija Er Srbija dobija, kako su naveli, prekomernu državnu pomoć što je navodno ugrozilo njihovo poslovanje.

VIDEO: Prvi od devet Erbasovih helikoptera predat Srbiji

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>