• 5

Propao industrijski div eks Ju, radnici u suzama i neverici

Četiri minuta iza ponoći, posrnula mostarska kompanija isključena je s napajanja električne energije i nastao je potpuni mrak

  • 5

Mostarski Aluminij isključen je s visokonaponske mreže četiri minuta iza ponoći, čime su prestali da rade pogoni te fabrike.

Zbog visokih cena električne energije Aluminij nekoliko poslednjih godina posluje s gubitkom, prenosi Fena. Ukupni dug kompanije iznosi oko 200 miliona evra, od čega se više od pola odnosi na dug za potrošenu električnu energiju.

Vlada FBiH vlasnik je 44 odsto deoničkog kapitala u Aluminiju, mali deoničari, takođe, imaju 44 odsto deonica, a Vlada Republike Hrvatske preostalih 12 odsto.

Nagli prestanak rada prouzrokovaće hlađenje i stvrdnjavanje tekućeg metala u proizvodnim ćelijama što će dovesti do ogromne štete na pogonu, a eventualno ponovno pokretanje proizvodnje zahtevaće ogromne troškove.

Radnici iz ove tvrtke upozorili su kako će se nakon dva i pol sata metal u ćelijama potpuno smrznuti i proizvodnju više nikada neće biti moguće pokrenuti.

Četiri minuta iza ponoći, posrnula mostarska kompanija isključena je s napajanja električne energije i nastao je potpuni mrak čime je označen njen kraj, a s ovakvim nekontrolisanim gašenjem značajan deo pogona Elektrolize biće zauvek izgubljen za mogućnost eventualne obnove rada.

Ispred fabrike okupilo se više stotina radnika kao i građana Mostara i okoline koji su u neverici čekali prve minute iza ponoći. Bili su vidno razočarani, brojni sa suzama u očima.

(Telegraf Biznis/Poslovni dnevnik)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sasa

    Nije dovoljno samo naslijediti tvornicu nego i znati raditi, plasirati proizvod i modernizovati proizvodnju. Pored toga znacajan faktor je i strucno osposobljavanje radnika i postovanje njihovih prava.

  • Cika Velja

    Jel na ovo treba nesto i da se kaze???

  • Лицемер

    Све су то резултати ширења демократије на тлу бивше СФРЈ. Сви имају своју државу, заставу, химну, језик, писмо ... али НЕ и право на достојанствен живот.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke