• 0

I kako to obično biva: Slom balkanskog diva vuče na dno i druge; radnici gađali Čovića flašicama

Da li će sa industrijskim gigantom potonuti i luka u Pločama

  • 0

Do gašenja proizvodnje u Aluminiju došlo je pre dva dana kada je mostarska kompanija isključena s napajanja električne energije zbog dugovanja. Rukovodstvo fabrike je tada najavilo pokretanje stečaja.

Slom mostarskog industrijskog diva Aluminija ima sve više implikacija, kako na privredu Bosne i Hercegovine tako i u Hrvatskoj.

Tako su se oglasili i iz luke u Pločama da će se gašenje proizvodnje u Aluminiju značajno odraziti na njeno poslovanje, s obzirom na to da je 50 posto njihovih prošlogodišnjih prihoda bilo vezano uz Aluminij.

Luka Ploče navodi da ih je tokom četvrtka mostarska fabrika izvestila da nije više u mogućnosti da ispunjava svoje ugovorne obaveze. Pojašnjavaju kako je ukupna količina robe pretovarene prošle godine u luci koja je vezana uz Aluminij iznosila 233 hiljade tona.

Aluminij je najveća kompanija u Hercegovini, s oko 900 radnika i godišnjim prometom od 320 miliona konvertibilnih maraka, odnosno 160 miliona evra. Po 44 odsto udela u kompaniji imaju Federacija BiH i radnici, dok je Hrvatska suvlasnik s 12 odsto udela.

U hrvatskoj Vladi, ističu ministri Zdravko Marić i Darko Horvat, još nemaju sve relevantne informacije da bi mogli da komentarišu slučaj.

Ali, zato u Mostaru radnici i građani smatraju da znaju ko su glavni krivci za stečaj, pa su protestovali ispred zgrade HDZ-a BiH.

Posle sastanka predstavnika radnika Aluminija u zgradi HDZ BiH u Mostaru, predsednik HDZ BiH Dragan Čović je pod pratnjom u automobilu izašao iz zgrade. Više od hiljadu demonstranata skandiralo je "Dragane, lopove", a prema automobilu u kojem se nalazio predsednik HDZ BiH Dragan Čović poletele su boce i drugi predmeti.

VIDEO: Koliko Rusija zarađuje od svojih dijamanata?

(Telegraf Biznis/Poslovni dnevnik/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>