• 1

Letnja praksa, prilika mladima za posao i ostanak u Srbiji

Sve veći broj studenata još na prvoj ili drugoj godini kreću sa praksom

  • 1

Stotine studenata u Srbiji svake godine svoj letnji raspust provodi na praksi u privatnim kompanijama i državnim institucijama kako bi stekli praktično iskustvo i reference, lakše pronašli posao tokom ili odmah nakon studija i tako obezbedili početak profesionalne karijere u našoj zemlji.

U Centru za razvoj karijere Univerziteta u Beogradu kažu da sve veći broj studenata još na prvoj ili drugoj godini kreću sa praksom, da mnoge kompanije i državne institucije rado primaju studente, ne samo tokom leta već i cele godine, a najboljima od njih, posao je često, zagarantovan.

Studenti, kaže Ana Janković Barović, koordinator programa u Centru za razvoj karijere Univerziteta u Beogradu, ne prave razliku da li će praksu obavljati u privatnom ili državnom sektoru.

- Njima je na praksi važno da mogu da rade na praktičnim zadacima, da su uposleni i imaju dobrog mentora - kaže Janković Barović.

Praksa u školama, Kikinda Foto: Telegraf

Univerzitet u Beogradu, dodaje, sarađuje i sa privatnim i državnim sektorom u koje upućuje mlade na usavršavanje.

Jedna od "najtraženijih" institucija u kojima studenti stiču iskustva je i Narodna banka Srbije (NBS) gde mladi sa različitih fakulteta mogu na letnjoj praksi, ali i učešćem u programu Upravljanje talentima, da steknu praktična znanja i savladaju veštine kompleksnog sistema kojim rukovodi Centralna banka.

Viceguverner NBS Dragana Stanić kaže za Tanjug da je letnja praksa u Narodnoj banci u toku, a svake godine počinje 1. jula i traje do 31. avgusta.

- Trenutno je u Narodnoj banci Srbije u okviru letnje prakse 36 mladih, a u okviru programa Upravljanje talentima, 52 studenta obavlja praksu - navodi Stanić.

Stanić podseća da je guverner NBS, pored letnje prakse koja se sprovodi već 17 godina, pokrenula 2016. godine program "Upravljanje talentima", koji je zapravo deo ukupne ideje države da se ojača sistem dualnog obrazovanja u Srbiji.

(Telegraf Biznis / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>