Šta znači nova investicija od 120 miliona dolara u Železaru?

Železara u Smederevu je u vlasništvu HBIS Grupe od 2016. godine

Nova investicija od 120 miliona dolara HBIS Grupe u izgradnju ekološkog pogona u smederevskoj čeličani doprineće smanjenju zagađenja vazduha u Smederevu i okolini kao i podizanju proizvodnih kapaciteta ove kompanije.

Železara u Smederevu, koja je u vlasništvu HBIS Grupe od 2016. godine, od gubitaša i preduzeća kojeg je država finansirala sa 100 miliona dolara godišnje, već ostvaruje profit a dobit reinvestiraju jer, prema mišljenju sagovornika Tanjuga, Kinezi idu ka ostvarivanju rekordne proizvodnje od dva miliona tona čelika godišnje.

Direktor Sektora za analitiku u Privrednoj komori Srbije Bojan Stanić kaže da je nova investicija značajna kako za podizanje proizvodnih kapaciteta, tako i u smislu efikasnosti proizvodnje i njenog uticaja na životnu sredinu.

- Ukoliko pogledamo i dosadašnja ulaganja HBIS Grupe u Železaru, kao i najavljenu investiciju, to govori da će poslovanje ove kompanije biti održivo u dugom roku što je svakako značajno kako za zaposlene u samoj Železari tako i za firme čije poslovanje u potpunosti ili delimično zavisi od odnosa sa Železarom - kaže Stanić.

Železara Smederevo

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Nastavak kineskih investicija u čeličanu je, prema njegovom mišljenju, jasan signal i Evropi da Železara dugoročno planira širenje svoje proizvodnje i modernizaciju sopstvenih kapaciteta za preradu.

Kada se pogleda izvoz HBIS Grupe u prvom polugodištu ove godine, on je i dalje na prvoj poziciji u Srbiji bez obzira na EU kvote, odnosno kvote koje je uvela Evropska komisija kako bi na neki način zaštitila svoje proizvođače.

Od samog dolaska Kineza i odluke da kupe Železaru, s obzirom na to da je reč o državnoj kineskoj kompaniji i da je svečanom činu kupovine i preuzimanja prisustvovao predsednik Kine, bilo je jasno da imaju dugoročne planove za čeličanu u Srbiji, kaže glavna urednica časopisa Ekonometar i magazina Biznis, Radojka Nikolić.

Kinezi ovom investicijom, kaže, ne samo što smanjuju emisiju štetnih gasova, već istovremeno postižu uštedu energije.

(Telegraf Biznis / Tanjug)

Tagovi: Ekologija, Investicija, Vazduh, zagađenje, Železara Smederevo

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (3)
Poređaj komentare:
 • P
  Putin R.S

  A da nije mozda bilo bolje kada je US Stil drzao zelezaru?? Da li je bilo bolje kada je trebalo da se ugasi i druga pec i propadne zelezara, a nekoliko hiljada gradjana bez posla i plate??

 • Z
  Zex

  Znaci propast zq drzavu Srbiju. Kk god da je ulozio nesto , crno nam se pisalo

 • A
  ABC

  Za Srbiju neznaci nista posto firma nije srpska, profit nije srpski, samo znaci da ce jos koju godinu radnici dobijati nesto malo plate dok drzava i dalje isplacuje subvencije privatnim vlasnicima.