• 4
 ≫ 

Katastrofa u najavi: Ako volite ruske bombone, ovo su loše vesti za vas

 ≫ 

Rusi ostaju bez jeftinih slatkiša

  • 4
Ruske bombone Foto: Shutterstock

Cene konditorskih proizvoda rastu konstantno u Rusiji posle povećanja PDV-a na palmino ulje. Ovo ulje se koristi često u kolačarskoj i kontitorskoj proizvodnji, ali ne u čistom obliku, već kao izvor biljnih masti.

Na primer, zamenjuje konvencionalni maslac namazima od mlečne masti ili margarinom. U isto vreme, ruski proizvođači nemaju alternative za palmino ulje, kažu stručnjaci.

Da su slatkiši u Rusiji znatno skuplji, potvrđuje i Privredna komora Moskve. Predstavnici biznisa priznaju da u narednih šest meseci rast cena konditorskih proizvoda može da bude i do deset odsto. Razlog za to je i promena PDV. Palmino ulje je izgubilo preferencijalni od 10%. Državna duma je 24. jula usvojila zakon o povećanju PDV-a na palmino ulje na 20%.

Navodno, to će im doneti dodatnih pet milijardi rubalja u budžet.

U skladu s tim, sada se očekuje da će rast cena palminog ulja uzrokovati rast cena proizvoda za koje se ova roba koristi. Pri tom, iako se u slatkišima palmino ulje ne koristi u svom čistom obliku, koristi se u proizvodnji masti, koje su neophodne za poslastičare.

Stručnjaci kažu da je pronalaženje zamene za palmino ulje problematično. Životinjske masti, kao što su mlečne masti, su skuplje, proizvođači ne mogu da ih priušte, objasnila je Marina Petrova, zamenica šefa Privredne komore Moskve za razvoj poduzetništva u agroindustrijskom sektoru.

U 2018. godini Rusija je uvezla 1,06 miliona tona palminog ulja, što je za 18,9% više nego u 2017. godini, prema podacima Rostata. Palmino ulje - jedno od najjeftinijeg, aktivno koriste poslastičari širom sveta. Zamenjuju ih i životinjske masti. Ipak, rasprave p njegovoj štetnosti traju dan danas.

VIDEO: Znate li šta zapravo znače datumi na namirnicama?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • w

    26. jul 2019 | 14:16

    Ništa vise nije zdravo.

  • Jeretik

    26. jul 2019 | 14:03

    Pošto je palmino ulje u Jagodini,hhh.

  • Njet coca cola

    27. jul 2019 | 10:01

    Ni američki crni sok nike zdrav pa ga ljudi piju. Ovo je američka propaganda za ruske slatkiše i ništa više.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>