• 17

Šta je Tojo, i kako je Srbija pobedila Poljsku u trci za investiciju od 400 miliona €

Japanski Tojo ima tri osnovne grane poslovanja - gume, automobilska tehnologija i hemikalije

  • 17
Toyo Tires Foto: Promo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, saopštio je da japanska Tojo korporacija investirati 390 miliona evra u fabriku u Inđiji, samo u prvoj fazi, a da se za Srbiju odlučila posle tri godine pregovaranja i istraživanja tržišta.

O kojoj kompaniji je reč?

Kako je naveo Vučič, za "poslednji krug" odluke o investiranju, ostale su bile samo Poljska i Srbija.

Tojo tajer je inače, jedan od najpoznatijih proizvođača guma. U kompaniji su, kako je i preneo Vučić, značajno veće nego prosečne u Srbiji.

Veličinu investicije ilustrovao je podatkom da je 400 miliona evra 12 do 13 odsto ukupnih investicija u Srbiji, što je više nego što na godišnjem nivou ima ukupno Bosna i Hercegovina i značajno više od Severne Makedonije i Crne Gore.

U narednim mesecima trebalo bi da počne izgradnja na 60 hektara zemljišta. Preneo je da se u jednom delu pisma navodi da oni smatraju da ovo nije kraj saradnje, već da imaju i dodatne ideje kako da prošire posao.

- Nadamo se, a oni nikada ne vole da se o tome govori unapred, ali se nadamo da će dalje nastaviti razvoj kroz naučno istraživački centar, test centre i ostalo što dolazi - rekao je Vučić.

On je istakao da su u ovoj fabrici prosečne plate značajno, dramatično više od prošecnih plata u Srbiji, ali je dodao da ne može da precizira iznos pre nego što poslodavci saopšte radnicima.

U SRBIJI ĆE PRAVITI PREMIJUM GUME

Navodeći da će u prvoj fazi biti zaposleno 523 radnika, Vučić kaže da je izgradnja te fabrike velika vest za Inđiju, Srem, delove Novog Sada, Kać, ali i Beograd.

Vučić kaže da će se u fabrici proizvoditi premijum gume najvišeg kvaliteta za renomirane proizvođače automobila. Proizvodiće se od pet do deset miliona guma prvog ranga, istakao je Vučić i dodao da je ovo prva fabrika japanskog proizvođača u Evropi.

Vučić je dodao da će nova kompanija zapošljavati inženjere iz Beograda i Novog Sada.

- Dobrodošli, japanski prijatelji, želimo da ostanete još dugo ovde i da otvorite još mnogo fabrika u zemlji. Nadamo se da će se nastaviti ulaganja u Srbiji. Ovo je toliko važna vest da će se rezultati videti u budućnosti - rekao je Vučić.

- Pobediti Poljsku..., a da Japanci oldučuju među više zemalja centralne i istočne Evrope, velika je stvar - zaključio je predsednik Srbije.

Novu veliku japansku investiciju u Srbiji, proizvodnju premijum guma, koju je danas najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pokreće kompanija "Tojo tajer" (Toyo Tire & Rubber Co. Ltd.), jedan od vodećih svetskih proizvođača guma.

Ovaj koncern trenutno ima više od 6.000 zaposlenih. Osnovana je 1945. godine, sa sedištem grupacije u Osaki u Japanu.

Poslovne aktivnosti grupe zasnivaju se na tri osnovne grane - gume, automobilska tehnologija i hemikalije. Gume Tojo tajers prisutne su u Evropi već 30 godina.

Osnovna delatnost kompanije jeste razvoj, proizvodnja i prodaja kvalitetnih guma visokih performansi. Raznoliki proizvodni program obuhvata zimske i letnje gume za automobile, vozila sa pogonom na sva četiri točka i terenska vozila, kao i za komercijalna i teretna vozila.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>