• 1

Cene sklapaju krila Lufthanzi, profit pao 70 odsto, akcije tonu

Akcije lou kosta pale su dodatno, a to je samo jedan udarac u nizu

  • 1

Nemačka avio-kompanija Lufthanza objavila je da se priprema za vrlo tešku cenovnu konkurenciju sa Rajanerom i Izidžetom u preostalom toku godine, a možda i u 2020. godini, nakon što je prethodno prijavila pad zarade u drugom kvartalu.

Lufthanza, koja je prošlog meseca izdala upozorenje o profitu, saopštila je da je njen profit u drugom kvartalu pao za čak 70 odsto na 226 miliona evra, kao posledica viših operativnih troškova i evropskog cenovnog rata na kratkim rutama.

Istovremeno, zarada pre poreza i kamata (EBIT) opala je za 25 odsto na godišnjem nivou, na 754 miliona evra, prenosi agencija Rojters. Troškovi kompanije su porasli za sedam odsto, pri čemu je račun za gorivo uvećan za 255 miliona evra u odnosu na drugi kvartal 2018. godine.

Takvi rezultati izvršili su dodani pritisak na cenu akcija Lufthanze, koje su rano jutros pale za 5,5 odsto, nakon što su u prošloj godini izgubile trećinu vrednosti.

- Naša zarada oseća efekte jake konkurencije u Evropi i značajnih prekomernih kapaciteta, posebno na našim kratkim rutama izvan Nemačke i Austrije - izjavio je glavni finansijski direktor kompanije Ulrik Svenson.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bobi

    30. jul 2019 | 16:31

    Dosta je bilo šišanja.Sada će morati za iste pare putnicima kosu da peru i feniraju.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>