• 35
 ≫ 

10 milijardi evra za investicije u narednom periodu: Predsednik Srbije najavio brojne promene

 ≫ 

Rešili smo da potpuno promenimo lice Srbije, zahvaljujući reformi javnih finansija i svim merama od 2014. godine - rekao je predsednik Vučić

  • 35
Aleksandar Vučić, predsednik Srbije

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Predsednik Aleksandar Vučić predstavio je danas strukturu investicionog plana za naredni period, za koji će, kaže, biti izdvojeno 10, a možda čak i 12 milijardi evra, koje će biti uložene u komunalnu, saobraćajnu, energetsku, digitalnu infrastrukturu, kao i za podsticanje nataliteta, izgradnju stanova za mlade, ali i turizam.

- Rešili smo da potpuno promenimo lice Srbije, zahvaljujući reformi javnih finansija i svim merama od 2014. godine - rekao je Vučić na pres konferenciji, dodajući da je reč o petogodišnjem planu i da želi da bude deo tima koji će ga realizovati.

Istakao je da je od ključnog značaja izgradnja kanalizacione mreže sa prečistačima otpadnih voda u celoj Srbiji.

- Za kompletnu kanalizacionu mrežu i vodovod, bez Beograda, izdvojićemo 3 milijarde evra, a to znači da svako selo, grad u Srbiji za cetiri ili pet godina imaju kanalizaciju i čistu pijaću vodu - rekao je Vučić i naglasio da je to potpuno novo lice Srbije, nova Srbija.

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Od toga će najviše biti izdvojeno za Novi Sad - 127 miliona, zatim za Kragjevac, Niš, a kako je rekao, moraće da se reše i pitanja u Pančevu, Subotici, Valjevu, Smederevu, Čačku, Vranju, Požarevcu i da će svi imati kompletnu kanalizacionu i vodovodnu mrežu.

Danas se, kaže, vidi da su i Beograd, Novi Sad, Niš velika gradilišta, ali je poručio da to mora da bude slučaj i sa svim gradovima i naseljima u Srbiji.

- Gradimo puteve i pruge više nego ikada u Titovo vreme. Imamo novac, rast je sve viši i biće viši i smatramo da sa lakoćom možemo da obezbedimo 10, a možda budemo u stanju da obezbedimo i 12 milijardi evra - rekao je Vučić.

Podvukao je da u taj plan ne spada Moravski koridor, kao i put Ruma - Šabac, niti druge stvari, za koje je već obezbeđeno finansiranje.

Drugi segment biće ulaganje u putnu i železničku infrastrukturu, u vrednosti od četiri milijardi evra, koje se odnose na nove projekte, a ne one koji su već započeti. Milijarda evra biće uložena u rekonstrukciju pruge, Beograd -Presevo, a ako Hrvatska bude htela biće rekonstruisana i pruga ka Zagrebu.

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

On je istakao i da će bar 1,3 mlilijardi biti uloženo u lokalne i regionalne puteve, tako će se raditi putevi Bor-Žagubica, kao i drugi reguionalni putevi svuda po Srbiji.

Za škole i zdravstvene ustanove predviđeno je dodatnih 700 miliona evra, a za pronatalnu politiku 500 miliona evra, rekao je Vučić.

Naveo je da će vantelesna oplodnja biti besplatna u celoj Srbiji bez obzira na broj pokusaja. Najavio i da je cilj da finansijska pomoć za prvo, drugo, treće i četvrto dete bude udvostručena u odnosu na sadašnju koja iznosi oko 30.000 evra za period od 10 godina.

- Pronatalna politika radi se po uzoru na najbolje modele koje imaju druge zemlje - naopomenuo je Vučić.

Za ulaganje u digitalnu infrastruktru, naucno tehnološke parkove biće uloženo dodatnih 500 miliona, a Srbija hoće da bude prva u regionu po inovativnim tehnologijama.

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Planirana su sredstva od 500 miliona evra za izgradnju stanova za mlade bračne parove, po još povoljnihim uslovima nego za pripadnike bezbednosti, tako da će stambeni problem biti rešen za oko 40 000 mladih bracnih parova.

To će se raditi najbrze moguce kako bi ostali u Srbiji, napomenuo je Vučić navodeći da će 100 miliona evra biti uloženo u preduzetnistvo, kako bi se dao novi podsticaj jacanju privatne inicijative i privatnog sektora.

Za energetiku je planirano 500 miliona evra, a velika ulaganja biće i u turizmu od zdravstvenog do vodnog turizma, koji obuhvata pumpe na vodi, pristane, marine.

Takođe, predviđa se dodatno ulaganje i u poljoprivredu, tako da će biti još povoljniji uslovi za masine, ulaganje u navodnjavanje, irigaciju...

Nacionalni investicioni plan obuhvata i izgradnju metroa u Beogradu, nacionalnog stadiona i još devet stadiona na teritoriji Srbije. Predviđeno je ulaganje u izgradnju koncertne dvorane za Filharmoniju, izmeštanje muzeja Nikole Tesle koji će služiti na ponos Srbiji, kao i druge sadržaje, najavio je Vučić.

On je za 18. avgust najavio otvaranje auto puta koji će dobiti ime po Milošu Obrenoviću. Takav put u zapadnoj Srbiji otvara se posle 74 godine i da je u njega bilo uloženo mnogo novca, energije, rada, dodao je Vučić.

VIDEO: Vučić obišao radove na izgradnji vijadukta Čortanovici

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bg

    11. avgust 2019 | 15:09

    Opet bajke

  • Tomo

    11. avgust 2019 | 16:17

    Dokle više lepih priča a narod se svakog dana ubija zbog nemaštine

  • Hahaha

    11. avgust 2019 | 15:57

    Ovaj umislio da je Tito pa pravi "petoletku - petogodisnji plan" 😂 Novinari, da prate svako obecanje i da vidimo sta ce se ispuniti od ovoga, a kako smo krenuli - NISTA

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>