• 9

Ko vam čuva stan dok ste na moru? Nemojte da jurite lopova kao Katarinine komšije

Osiguranje stana od provale košta 300 dinara mesečno

  • 9

More, plaža, odmor... Sve svoje sam sam spakovala sa sobom, što kaže izreka. Briga nema. Do telefonskog poziva zabrinute komšinice: "Katarina, umalo ti nije opljačkan stan"!

- Kako je to moguće, prvo je što mi pada na pamet. Prvi sprat, visoko je, prozori su zatvoreni, vrata zablindirana, komšinica je palila svetlo praveći tako privid da sam tu, meni to jednostavno ne može da se desi, mislila sam. A još sam i dobro prošla - priča nam Beograđanka Katarina B. (37), koja je pukom srećom izbegla da joj lopov iznese sve iz stana na Vidikovcu.

Ispostavilo se da se lopov prikrao tako što se popeo na privremenu baštu obliženjeg kafića, što mu je bilo dovoljno da se domogne terase. Kako se sve dešavalo u sumrak, komšije su ga primetile, pa su pokušale da ga uhvate. Bezuspešno.

Katarini odmor je pokvaren, briga nije nestala, a mogla je i nje da se reši davno, mesečnom sumom od samo 300 dinara.

Ona, nažalost, pripada onoj većini građana Srbije koji ne osiguravaju svoju imovinu. A to je najbolji recept za mirno letovanje, jer se upravo 70 odsto provalnih krađa dešava u sezoni godišnjih odmora.

Polisa od 300 dinara mesečno zaštitiće vas od osnovnih rizika, a u zavisnosti od broja dodatnih predmeta osiguranja i ugovorenog trajanja zavisiće tačan iznos mesečne premije.

Osiguravajuće kuće u našoj zemlji nude godišnje polise osiguranja stana ili kuće, mada ima i onih koje predlažu kraće opcije, čak i sezonski, odnosno samo za vreme godišnjeg odmora.

Cena takvih polisa mogu biti i simbolične, a nekad se dodaju i uz drugo osiguranje, putno na primer.

Primera radi, prosečan osnovni paket u koji je uključen stan površine 50 metara kvadratnih, sa stvarima, mesečna premija je oko 300 dinara, a osigurana suma 3.600.000 dinara.

Pored toga mogu se osigurati i sanitarije, pomoćni objekti i stvari u njima, zajednički delovi zgrade i umetnički predmeti.

NE POMAŽITE LOPOVIMA

Ipak, i nakon što se osigurate, učinite sve da odvratite lopove da izaberu baš vaš stan za pljačku. Evo nekoliko saveta:

- Odlazak na godišnji odmor ne objavljujte putem Facebook stranice

- Fotografije s putovanja na društvenim stranicama objavite nakon povratka s odmora

- Ne ostavljajte poruke na vratima s porukama da vas neko vreme neće biti

- Ne ostavljajte poruke na telefonskoj sekretarici

- Dogovorite sa komšijama redovno pražnjenje poštanskog sandučeta

- Ako smatrate da živite u pristojnom kraju i da vam se ništa ne može dogoditi, znajte da su upravo pristojni krajevi meta provalnika

- Prozori na kip nisu zatvoreni prozori

- Većoj količini novca i nakitu, dok ste vi na odmoru, mesto je u sefu

- Ako izgubite ključ od kuće, odmah promenite bravu

(Telegraf Biznis/PR)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nm

    Naruceno izmisljena prica od strane osiguravajuce kuce, ,,,,al pametno je sve osigurati ako se ima novca

  • Ha

    Postavljam razne zamke , ako ste maštoviti ideja uvek ima a dali će neko da izvuče živu glavu o tome neka razmišlja . Hvala bogu pa danas postoje i ove banke tako da ono što se kući čuva nema nikakvu vrednost .

  • Ja

    Samo lud covek obaveszava svakog gde je i sta radi! Posle je djavo kriv!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke