• 37

Turčin koji je kriv za nesreću u kojoj je Šaban poginuo platiće njegovoj porodici milione € odštete

Ukoliko pijani vozač izazove saobraćajnu nesreću u kojoj pogine jedno lice naknada može da iznosi i više od četiri miliona dinara

  • 37

Navršilo se šest meseci otkako je narodni pevač Šaban Šaulić poginuo u teškoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u Nemačkoj.

U međuvremenu, podignuta je optužnica protiv vozača koji je upravljao vozilom koje je ubilo Šaulića 17. februara. Nemački državljanin turskog porekla, Alsin Levent (35), uskoro će, pred regionalnim sudom, odgovarati za ubistvo u saobraćaju.

U optužnici se navodi da je Levent na dan nesreće vozio bez vozačke dozvole, te da je pijan u automobilu "mazda 6" izazvao tešku nesreću na putu A2 u blizini Gitersloha.

Do sada se nije govorilo o osiguranju i naplati štete koja je nastala u tom karambolu, a činjenica je da će Levent biti regresni dužnik jer je bio pijan.

Zbog toga, i šteta koja će biti isplaćena Šauličevoj porodici će biti veća jer se isplaćuje po nemačkim zakonima, a vozač će svakako morati da vrati kompletnu sumu osiguravajućem društvu.

Da pojasnimo, porodici će štetu isplatiti društvo kod kojeg je automobil bio osiguran, ali kako je pijanstvo na visokom prvom mestu kada je reč o gubitku prava iz osiguranja, Levent će automatski postati regresni dužnik jer je bio pijan.

Šteta se, da istaknemo, uvek isplaćuje po zakonima države u kojima se nesreća i dogodila. A ova će, sudeći prema opipljivim dokazima biti višemilionska.

Osiguravajuća kuća nakon nesreće isplati štetu i u ime onih koji su izgubili pravo iz osiguranja, zato što su vozili bez dozvole, pijani ili pod uticajem droga i psihoaktivnih supstanci ili je vozilo bilo tehnički neispravno, tu sumu kasnije potražuje od tih regresnih dužnika, odnosno onih koji su izazavali nesreću.

Ukoliko regresni dužnik ode u zatvor šteta se nadoknadjuje iz njegove imovine, ili je namiruje njegova porodica u jednokratnom iznosu ili na rate, zavisno od osiguravajuće kuće.

Ovo važi i za građane Srbije.

Naime kako je upozorio generalni sekretar UOS (Udruženje osiguravača Srbije) Duško Jovanovićgrađani Srbije treba da znaju da ukoliko izazovu saobraćajnu nesreću u zemljama EU, a krivi su jer su vozili bez dozvole, pod uticajem alkohola i opojnih sredstava, tehnički neispravno vozilo ili pobegli sa lica mesta, treba da računaju sa nadoknadama od milion i pet miliona evra u zavisnosti od stepena i vrste štete.

SRBIN SKRIVIO NEZGODU U NEMAČKOJ, NA IME ŠTETE VEĆ PLAĆENO 2,5 MILIONA €

Ukoliko pijani vozač izazove saobraćajnu nesreću u kojoj pogine jedno lice naknada može da iznosi i više od četiri miliona dinara jer pravo na naknadu imaju svi članovi poriodice ukoliko žive u zajednici, a taj iznos može da bude uvećan ako je stradao jedan od roditelja, a deca treba da se školuju.

Da ti iznosi mogu biti drakonski, čak iako vozač nije u nekom od nevedenih prekršaja, dokazuje primer jednog našeg sugrađanina zbog čije je krivice do sada isplaćeno 2, 5 miliona evra štete.

Naime, vozač iz naše zemlje je izazvao saobraćajnu nezgodu u Nemačkoj, u kome je jedna osoba zadobila tešek telesne povrede još pre desetak godina. Biro zelene karte je na ime toga već isplatio 2, 5 miliona evra u okviru raznih nadoknada, a po svemu sudeći, taj iznosi ići će i do limita od 5 miliona evra.

Na redu je nova smena turista i ako ste učesnik u saobraćaju, otvorite četvore oči. Svakako Biro zelen karte ima sporazum o zaštiti posetilaca sa nekoliko država. To je sporazum koji će vozačima iz obe države omogućiti bržu i efikasniju naknadu štete, u slučaju eventualnih saobraćajnih nezgoda.

Sporazumom je predviđeno da se oštećeno lice, koje je pretrpelo štetu na teritoriji druge države, po povratku u matičnu državu, obrati svom nacionalnom Birou zelene karte, koji će u saradnji sa biroom države u kojoj se nezgoda dogodila, omogućiti brže prikupljanje dokumenata i informacija potrebnih za ostvarivanje prava na naknadu štete.

Na jesen nam stiže i novi zakon o osiguranju u saobraćaju, a zbog većeg stepena sigurnosti u saobraćaju podići će limite za nadoknadu štete u saobraćajnim nesrećama za 150 odsto.

Predlogom novog zakona predviđeno da se maksimalni iznos za štetu na stvarima sa 200.000 evra podigne na 500.000 evra, a za štetu na licima sa milion evra na oko 2,5 miliona evra.

Prema poslednjim dosputnim podacima, samo u ovoj godini u Srbiji se dogodilo 22.000 saobraćajnih nesreća u kojima je poginulo 310 osoba, a teške telesne povrede zadobili je 1.800 ljudi.

Vozite oprezno!

(Telegraf Biznis/PR)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • AMG

    Sto kaze nas glumac Nikola Simic "pareeeeee evo vam pareeeee, hocete samo pareeeee, puste pareeeeeeee

  • Ljiljana

    Ne mogu da verujem...kakvi su ovo komentari...Kako su ljudi postali ovako zli...Pa, ajde, braco Srbi, da biste bili zadovoljni i prestali da pljujete porodicu Saulic, i Gocu, i zamerali im kako zaradjuju na ubijenom Sabanu, i zalili njegovog vanbracnog sina... neka pijani ubica prodje nekaznjeno...Da li biste onda bili zadovoljni...ma, ne, onda biste ih pljuvali sto se nisu borili za pravdu i zbog, ko zna kojih jos razloga...neverovatno!

  • Sibin

    Kako vidim tim neradnicima Saulicima je samo novac I bitan jer su svi neradnici!!!!!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke