• 1

Bivši gigant SFRJ "Boreli" izdaje lokale širom Srbije

Firma "Boreli" iz Sombora je nakon raspada Jugoslavije postala naslednik fabrike "Borovo" iz Hrvatske

  • 1
Boreli obuća

Foto: Facebook/Boreli Majdanpek

Nekadašnji jugoslovenski gigant za proizvodnju obuće "Boreli" iz Sombora izdaje 12 svojih prodavnica u isto toliko gradova širom Srbije.

Javno otvaranje ponuda održace se 30. avgusta ove godine u Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika u Novom Sadu. Lokali se izdaju u Arilju, Kanjiži, Mionici, Pirotu, Rekovcu, zatim u Vladičinom Hanu, Leskovcu, Kladovu, Soko Banji, kao i Kragujevcu, Kovinu i Plandištu.

Firma "Boreli" iz Sombora je nakon raspada Jugoslavije postala naslednik fabrike "Borovo" iz Hrvatske. Na ovim prostorima bila je čuvena i po proizvodnji popularnih borosana i startas patika. Ova firma je otišla u bankrot 2016. godine, a u vlasništvu nekadašnjeg proizvođača obuće ostalo je više od 90 prodavnica širom Srbije.

Boreli obuća

Foto: Facebook/Boreli Majdanpek

Fabriku "Bata - jugoslavenska tvornica gume i obuće d.d. Borovo" osnovao je 1931. češki industrijalac Jan Bata u okolini Vukovara u Hrvatskoj.

Zlatno vreme ove fabrike obuće bilo je u Jugoslaviji tokom 80-tih godina prošlog veka kada je "Borovo" zapošljavalo širom zemlje 23.000 ljudi, proizvodilo se 23 miliona pari obuće godišnje, 580.000 komada auto guma i 12.500 tona gumeno-tehničke robe.

Posle raspada SFRJ "Borovo" je nastavilo da postoji u Hrvatskoj, a 1997. godine fabrika obuće u Somboru promenila je ime u "Boreli"

(Telegraf Biznis / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>