Neuobičajen potez, ali loš posao? Zabraniti bankama negativne kamate za male štediše

Šolc je poručio da zvaničnici u Berlinu istražuju mogućnost da li je zakonski moguće zaštiti male stediše od negativnih kamatnih stopa koje moraju da plate na svoje depozite

Nemačka vlada razmatra planove o mogućoj zabrani bankama da naplaćuju negativne kamate malim štedišama, što može uveliko da zakomplikuje posao Evropskoj centralnoj banci u uslovima kada priprema nove podsticaje, ocenjuje britanski "Telegraf".

Neuobičajen potez dolazi usled sve većeg nezadovoljstva Nemaca ECB-ovim radikalnim monetarnim eksperimentima i njenom politikom negativnih kamatnih stopa.

Naime, ECB-ova kamatna stopa na depozite trenutno iznosi minus 0,4 odsto, što je, prema ocenama Nemaca, direktan udarac za marljive štediše i "kaznena kamatna stopa", kako je ocenjuju brojni mediji.

Nemački ministar finansija Olaf Šolc poručio je da zvaničnici u Berlinu istražuju mogućnost da li je zakonski moguće zaštiti male stediše od negativnih kamatnih stopa koje moraju da plate na svoje depozite.

evri

Foto: Pixabay

- Savezno ministarstvo finansija ispituje da li je zakonski moguće da savezna vlada zaštiti male štediše od tih negativnih kamata - rekao je Šolc za jedan nemački dnevni list.

Negativne kamate su "realan teret za male štediše," poručio je on i pozvao kreditne institucije da izbegnu kaznene kamate.

- Ne mislim da je za banke dobra ideja da naplaćuju naknade za proveru računa ili za račune na novčanom tržištu - izjavio je Šolc, dodajući da bi "štednja trebalo da bude nagrađena, a ne kažnjena".

Šolc je time reagovao na predlog bavarskog premijera Markusa Zedera, koji želi da u Bundesratu zatraži da iznosi do 100.000 evra u bankama budu izuzeti od takvih kaznenih kamata.

(Telegraf Biznis / Tanjug)

Tagovi: Banke, Evropa, krediti, Nemačka, Planovi, posao, Vlada, Zabrana

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (31)
Poređaj komentare:
 • C
  Ccc

  U slo na 10000eu dobijas 5eu god hehe

 • H
  Hedona

  Srbija vodi računa o ljudima, i građanima. naravno da treba zabraniti poreze na štednju to stvarno nije u redu, za sve banke. To treba da se ukine, ka i negativne kamate.

 • S
  star

  Svakako da je za svaku pohvalu zalaganje zvaničnika Berlina, i nikako ne dozvoliti bankama da deru kožu poštenom narodu.